Indul a kultúrszüret Debrecenben

Debrecenben az ősz egyik legjelentősebb és legszínesebb kulturális rendezvénye a Debreceni Őszi Fesztivál, amely mindenkit megszólít és megérint: a Kölcsey Központban koncertek, kiállítások, színház- és táncművészeti előadások, gyermekprogramok, népművészeti rendezvények várják az érdeklődőket. A fesztivál november 10 és 19 között teret ad országos jelentőségű évfordulónak is.

A hidegbe forduló őszi esték egyik legjobb élménye az lehet, ha ellátogatnak a Debreceni Őszi Fesztivál valamelyik szívet melengető programjára – hangsúlyozta Bódor Edit, a Főnix Rendezvényszervező Közhasznú Nonprofit Kft. ügyvezetője a programsorozat beharangozó sajtótájékoztatóján. 

A programkavalkádból kiemelte az Ady Endre halálának 100. évfordulójára szervezett zenés irodalmi estet, amelyen mások mellett Csík János és Dresch Mihály zenél, Auksz Éva és Őze Áron pedig verset mond.

 “Európa, hogy arcát kezdte veszíteni és megsápadt, jól esett felhívni a figyelmet az európai kultúra egyik fundamentumára, a görög műveltségre” – hangoztatta a sajtótájékoztatón Berecz András énekes, mesemondó, folklórkutató annak apropóján, hogy november 11-én új műsorával érkezik Debrecenbe.

“Európa, hogy arcát kezdte veszíteni és megsápadt, jól esett felhívni a figyelmet az európai kultúra egyik fundamentumára, a görög műveltségre” – hangsúlyozta Berecz András énekes, mesemondó, folklórkutató annak apropóján, hogy november 11-én új műsorával Debrecenbe érkezik. A Kossuth-díjas művész azt is elmondta, hogy “az ember az élményeiért maga felel”, ezért úgy érezte, hogy “időszerű Európának felmutatni Európát magyar szemmel”. A “Síp és lant – tisztelet Arisztotelésznek” című estjén, Berecz András az ógörög írott műveltségből és az újgörög népművészetből merítve a mese, a muzsika és a tánc nyelvén beszél barátaival együtt az isteni harmóniáról és emberi ösztönökről. A produkció közben kiderül az is, hogy napjaink értékvesztett világában miért érdemes az európai kultúra bölcsőjéhez visszanyúlni.

Ahogy az ember a saját élményeiért felel, a programszervező azért felel, hogy milyen minőséget, milyen tartalmat kínál a közönségnek – mutatott rá Bálint Albin kulturális menedzser. A Főnix Rendezvényszervező munkatársa elmondta, hogy olyan különleges színházi előadásokat tekinthet meg a néző, amely minden korosztálynak igazi csemegét jelent. Elsősorban a családokat, az általános iskolás gyerekeket szólítja meg a “Pán Péter avagy a Sohasziget titka” című zenés mesejáték. A darab látványos és varázslatos kikapcsolódást nyújt november 16-án két előadás erejéig a Kölcsey Központ Nagytermében. Pán Péter örökérvényű története Halasi Dániel rendezésében látható. A bábmusicalban óriás bábok, árnyjátékok, reptetés, biciklin beguruló zongora gondoskodnak arról, hogy egy percig sem csökkenjen a figyelem.

Magyarország leghumorosabb Ferences szerzetese, legkülönlegesebb zenei antikváriusa, igazi zenetudós, aki a komolyzenét sikerrel házasította a stand up műfajával. Ő Bősze Ádám, aki november 13-án érkezik Debrecenbe. A “Bő szekund” című est igazi „bőszés” humorú, elsősorban a klasszikus zene világából merít – hívta fel a figyelmet Korponai Tibor, kulturális menedzser.  A zenei stand up saját történeteiből válogatott, kulturált, de közérthető, élvezhető estet nyújt a nem kizárólag a „keményvonalas” zenehallgatóknak. A  közönség nagy érdeklődéssel várja Stohl András színművészt is, aki az Élet Katedrális sorozat keretében “Újrakezdés önmagammal” címmel mesél majd november 14-én. Az őszinte vallomást Orvos-Tóth Noémi klinikai szakpszichológus előadása tesz teljessé.

A teljes program, részletes ismertetőkkel ITT olvasható.