Őszi vásárok zajlanak a hétvégén Debrecenben és Nagyváradon

A Debreceni Közterület Felügyelet szervezésében kerül sor ezen a hétvégén a Debreceni Őszi Kirakodóvásárra. Az ország legnagyobb ilyen jellegű rendezvényén közel 1200 kereskedő kínálja termékeit, és az időjárástól függően akár több mint kétszázezer látogató fordul meg. Sokan érkeznek ide Romániából is. Nagyváradon az érmelléki és a hegyközi gazdák szervezésében is vásári forgatag zajlik a hétvégén. Szüreti időszak lévén a biharpüspöki Féth-pincészet biztosítja az esemény fő látványosságát: szőlőpréselés, mustkóstolás, forralt bort és óborok várják az érdeklődőket.

A Mihály napi vásárként ismert esemény Magyarország legnagyobb országos kirakodó vására, melyen közel 1200 kereskedő kínálja termékeit, árucikkeit az érdeklődők számára. A kézműves termékek mellett gasztronómia is fontos szerepet kap; sajtok, rétesek, kemencés kenyérlángos, jóféle házikolbász és kiváló minőségű hazai borok, pálinkák teszik még kellemesebbé a piac hangulatát.

A vásár szervezői a Békessy Béla utcán ismét külön kiállító területet hoznak létre, ahová meghívásra kerül a Magyar Honvédség, a Hajdú-Bihar megyei Rendőrfőkapitányság, a Hajdú-Bihar megyei Katasztrófavédelemi Igazgatóság, a Hajdú-Bihar megyei Büntetésvégrehajtási Intézet, a Honvéd Hagyományőrzők, és a Magyar Vöröskereszt annak érdekében, hogy a vásári programokat színesítsék és egész napos szórakozást biztosítsanak a családoknak.

A vásárra jó idő esetén 200-220 ezer látogatót várnak a szervezők.

Nagyváradon az érmelléki és a hegyközi gazdák szervezésében újabb vásári forgatag zajlik a Nagyvásártéren.

Az Érmellék ízei és termékei elnevezésű vásárra szombaton és vasárnap 10–20 óra között kerül sor. A standokon többek között kézműves termékekkel, házi készítésű élelmiszerekkel találkozhatnak mindazok, akik a hagyományos ízeket, zamatokat szeretnék visszaidézni. Érmelléki borászok, méztermelők, sajtkészítők termékeit és egyéb portékáit lehet majd megvásárolni, ugyanakkor házi szörpök, lekvárok, hidegen préselt olajok, levendulatermékek, mézeskalács-remekek, tormakészítmények, illetve a már jól ismert kézművesek kerámiatárgyaihoz, dekorációkhoz, különleges kézi készítésű ékszerekhez, díszes üvegekhez, illatszerekhez, népi öltözékekhez is hozzá lehet jutni, mit eddig minden alkalommal. Jelen van a nagy népszerűségnek örvendő Kovács-kalács kürtöskalácsos is.

 

Kép: Szombat délelőtt a nagyváradi Érmellék ízei és termékei vásáron. Fotó: Farkas László