Polgári sikk – A debreceni divat változásai a kiegyezéstől a háborúig, a Déri Múzeum új kiállításán

Újabb különleges tárlat nyílt a Déri Múzeumban: a „Polgári sikk” eddig soha nem látott, vagy több évtizeddel ezelőtt bemutatott tárgyakon keresztül viszi el a látogatókat a polgárosodó Debrecen szalonjaiba.

Az iparművészeti gyűjtemény gazdag anyaga a múzeum állandó kiállításában számos helyen szerepel, de önállóan nem jelenik meg. Ezt pótolja most a „Polgári sikk”. A tárlat a cívisváros elegáns női ruháit, kiegészítőit, a divat változásait mutatja be – a kiegyezéstől a háború kitöréséig. 

Debrecenről állandó jelzőként mindig az hangzik el, hogy cívisváros. A szó azt jelenti: polgár. De vajon tudjuk-e, mit takar pontosan ez a kifejezés? Mit jelent ez a fogalom? Ki volt a polgár? Ez a kiállítás arra tesz kísérletet, hogy feltárja nekünk a múltat, és megmutassa, hogyan nézett ki az a Debrecen, és az a világ, amelyet oly gyakran emlegetünk, és amelyre oly büszkék vagyunk – mondta a kiállítás megnyitóján Komolay Szabolcs, az önkormányzat kulturális és oktatási bizottságának elnöke.

A múzeumi raktár előbukkanó kincsei egyszerre nyújtanak szórakoztató és elgondolkodtató élményt a látogatóknak.

A kiállítás alsó szintjén egy mai nő álmodja magát vissza a bemutatni kívánt korba. Az álomban nem szokványos formban kelnek életre a múzeumi tárgyak. 

A galérián idővonal mutatja be a női divat legjellegzetesebb és legérdekesebb változásait. A divat nem egyformán érinti a különböző társadalmi rétegeket. Az arisztoktrácia, a művészek és a nagypolgárság diktálta, a polgári középosztály pedig követte. Ez utóbbi társadalmi réteg áll a kiállítás középpontjában.

A kiállításhoz rendhagyó katalógus is társul, mely egyfajta divatlapként ad betekintést a tárlat létrejöttének kulisszái mögé. 

A kiállítás február 12-től május 3-ig látogatható, hétfő kivételével minden nap 10-től 18 óráig.

Fotók: denagy.hu