Régi kedvencekkel és új helyszínekkel, izgalmas kiállításokkal vár mindenkit a Múzeumok éjszakája

Május 18-ról 19-ére virradó éjszaka ismét megnyitja kapuit Nagyvárad valamennyi múzeuma. Az estétől másnap hajnalig tartó múzeumi kalandok sorában olyan különleges kiállításokat nézhetünk meg ingyenesen, mint az ezen a napon nyíló Gránátalma Patikatörténeti Múzeum egyedi gyűjteménye, a görögkatolikus püspöki palotát tavaly ért tűzkár emlékeiből összeállított tárlat, vagy a várban most megnyíló Evangélikus Múzeumszoba. De a bátrak felmehetnek a városháza tornyába, hogy megcsodálják Nagyvárad éjszakai panorámáját; ellátogathatnak a megyei múzeumba és a városi múzeum intézményeibe is.

Május 18-án, este 19:00 óra és május 19-e, hajnali 02:00 óra között rendezik meg a Múzeumok éjszakáját Nagyváradon.. Az Együtt a nagyváradi múzeumok jelmondat szellemében immár ötödik alkalommal megszervezett programsorozat, a múzeumok megnyitásának célja: megismertetni nem csak a nagyváradiakkal, de a megyében élőkkel, és az ide látogató turistákkal is a város épületeit és csodálatos kincseit.

Az éjszaka folyamán ingyen lesz látogatható a Körösvidéki Múzeum valamennyi kiállítása – közöttük a Debreceni Tavaszi Tárlat díjazottjainak közös kiállítása, és a Nagyváradi Városi Múzeum – Kulturális Komplexum tárlatai is, köztük a debreceni Déri Múzeumból ide látogató Párhuzamosok találkozása.

Újdonságként a vár B épületének II. emeletén a 11-es szobában tekinthető meg a ma megnyíló Evangélikus Múzeumszoba. A kiállítás anyaga Erdély reformációját jeleníti meg.

A Nagyváradi Római Katolikus Püspökség is újra csatlakozik a Múzeumok Éjszakája rendezvénysorozathoz. Az érdeklődők megtekinthetik az ezen a napon megnyíló Gránátalma Patikatörténeti Múzeum egyedi gyűjteményét, illetve a tavalyi évhez hasonlóan a Székesegyházban is nyitott kapukkal várják a látogatókat: a kivilágításnak köszönhetően jobban szemügyre vehetik a templomot, lesétálhatnak a kriptába, a kincstárban pedig megtekinthetik az egyházművészeti gyűjtemény legszebb darabjait. 

A Görögkatolikus Püspökség is csatlakozik a Múzeumok Éjszakájához. Többek között a püspökség székházában (volt Gutenberg könyvesbolt) Remember – A 2018. augusztus 25-i tűz a Görögkatolikus Püspöki Palotában címmel nyílik kiállítás a tavaly tűzkárt szenvedett épületről: a tárlaton a fotók és filmek mellett, a tűzben érintett tárgyakat is láthatunk majd. 

De megnyitja kapuit a  Hadtörténeti Múzeum, a Iosif Vulcan és Aurel Lazăr Emlékmúzeum, a Nagyváradi és Bihar megyei Zsidóság Történeti Múzeuma, a Cion neológ zsinagóga, a várban található Kenyérmúzeum, és a Városháza tornya is.

A Nagyváradi Közszállítási Vállalat ebből az alkalomból ingyenes buszokat biztosít a fent említett turisztikai látványosságok 19:00 és 02:00 között történő eléréséhez, megkönnyítve az utasok közlekedését a múzeumok között. Részletes menetrend, indulási időpontok ITT.

A Múzeumok éjszakáján tavaly alig néhány óra leforgása alatt több mint 40.000 ember látogatott el valamelyik intézménybe.