Sikerdarabok, Budapest Klezmer Band és a Szigligeti Színház vendégjátéka a Csokonai decemberi műsorán

Sikerdarabjait játssza decemberben a Csokonai Színház. A nagy nézői érdeklődésre való tekintettel az ünnepek előtt A Pál utcai fiúk és A padlás című darabok szerepelnek sorozatban a repertoárban és ahogy azt a rendszeres színházba járók megszokhatták, idén sem marad el a Budapest Klezmer Band szórakoztató, most is meglepetéseket tartogató december 23-i, karácsonyi koncertje.

Az 1990 óta működő Budapest Klezmer Band előadásai rendkívüli élménnyé teszik a tradicionális zsidó zenét. Zenei átiratokat játszanak, amelyeket az együttes alapítója és vezetője, Jávori Ferenc komponál. Ezek a dallamok Közép-Kelet-Európa azon területéről származnak, ahol a zsidó zenei kultúra egykor virágzó volt. A Budapest Klezmer Band Európában és Amerikában egyaránt ismert és közkedvelt, – kilépve a liturgikus környezetből – sokoldalúságáról tett tanúbizonyságot.

Shakespeare egyik legismertebb és legtöbbet játszott komédiáját, a Szentivánéji álmot hozza el december 11-én a Csokonaiba a Nagyváradi Szigligeti Színház. Szent Iván éjjelén, amikor összeér a nappal és a sötétség, mágikus erők veszik birtokukba a földet: tündérfejedelmek viszálya és pajkos szellemek furfangja bolygatja fel a földhözragadt törvények világát, hogy a józan ész felett a szerelmi vágy győzedelmeskedjék. A nagyváradi társulat előadása 19 órakor kezdődik a színház nagyszínpadán.

Az ünnepi műsorból nem maradhat el a nemrég bemutatott operett, a Csárdáskirálynő sem. Kálmán Imre szívet melengető, népszerű slágerei december 27-én, 28-án és 30-án csendülnek fel a színház falai között.

Kép: A Szigligeti Társulat előadása