Con Spirito Egyházzenei Fesztivál

Debrecen
Kossuth tér– Csonkatemplom – Kormányhivatal – Szent Anna Főszékesegyház – Csokonai Színház – Városháza – Kossuth tér
2019/06/06 - Egész napos

A fesztivál részletes debreceni programjai:

  1. június 6. csütörtök 19:00

Református Nagytemplom

Zenés áhítat– a Református Kollégiumi Kántus működésének 280. évfordulója és

Berkesi Sándor vezető karnagy 75. születésnapja alkalmából.

közreműködők:

Debreceni Református Kollégium Kántusa (és az együttes korábbi tagjainak alkalmi kórusa)

Sárosi Dániel – orgona, zongora

vezényel: Berkesi Sándor és Arany János

Magyarország legrégebbi, folyamatosan működő kórusa, a Debreceni Református Kollégium Kántusa 1739 óta megszakítás nélkül szolgálja a nemzeti kultúra és az egyházzene ügyét. Az alapító Maróthi György szándéka volt, hogy nálunk is meghonosítsa a négyszólamú „harmóniás” zsoltár-éneklést, melynek nyomán az énekkar – a kollégiumi diák-köztársaságok hagyományainak szellemében – tovább működött.

A Kollégiumi Kántust immár 52 esztendeje Berkesi Sándor vezeti, így ő lett az a karnagy, aki az együttes történetében a leghosszabb időn keresztül irányította az énekkart. Művészi tevékenységéért Liszt- és Kossuth-díjat kapott, a Kántussal együtt pedig a Magyar Örökség Díj birtokosa. Mellette, 2015-től társkarnagyként Arany János működik.

A belépés díjtalan!

  1. június 7. péntek 10:00-13:00 és 14:00-17:00

Református Kistemplom

Orgonakurzus

Kurzusvezető: Karasszon Dezső – orgonaművész, zenetörténész

Karasszon Dezső orgonaművész a Debreceni Egyetem Zeneművészeti Karának tanszak-alapító (ma már nyugalmazott) egyetemi tanára. Hangversenyeinek és CD-felvételeinek repertoárján J. P. Sweelinck, G. Frescobaldi, J. S. Bach, F. Mendelssohn, Liszt Ferenc, C. Franck, Gárdonyi Zoltán, Koloss István és Gárdonyi Zsolt orgona- és kamarazene-művei szerepelnek. Írásművei és előadásai részint az orgonairodalom mesterműveinek tartalmi kérdéseivel, részint a reformáció-korabeli egyházzene liturgikus beágyazottságával foglalkoznak.

A kurzus keretében lehetőséget kínálunk az orgonairodalom teljes vertikumának, illetve azon belül bármely mesterművének a megszólaltatására, a 17-18. századot sem kivéve. A hangszer adottságainak megfelelően mégis a 19. század, F. Mendelssohn, C. Franck és kortársaik kompozíciói lesznek a leginkább ajánlhatók. De szívesen látunk 20-21. századi (pl. magyar) orgonaműveket is, amelyek a Kistemplom orgonáján sajátos fénytörésbe kerülhetnek, és izgalmas regisztrációs kérdéseket vethetnek fel.

A belépés díjtalan, de aktív hallgatók részére regisztráció szükséges.

  1. június 8. szombat 10:00-12:00

Református Kistemplom

„Az orgona lelke” – bemutatóval egybekötött orgonabejárás

Előadó: Sárosi Dániel orgonaművész

A debreceni Kistemplom Kiszel István-orgonája Magyarország egyik legjelentősebb műemlék hangszere. Kiemelt szerepét nem csupán kora, mérete és a magas fokú kivitelezés indokolja, hanem az is, hogy – egyedülálló módon – komoly átépítés nélkül vészelte át az elmúlt időket.

A jelenleg felújítás alatt álló, ám már kiválóan játszható hangszer munkálatainak befejeztével olyan orgonát kap vissza a hazai orgonatáj és Debrecen városa, mely lehetővé teszi, hogy a XIX. századi-, és különösen a francia orgonairodalmat adekvát hangszeren szólaltathassák meg. Erre hazánkban jelenleg egyetlen más hangszer sem alkalmas. Nemcsak a hazai szakemberek számára jelent tanulságos tapasztalatszerzést, de várhatóan a nemzetközi érdeklődés is orgonás zarándokhellyé teszi majd a Kistemplomot. Ezt a hangszert mutatja be az érdeklődőknek Sárosi Dániel orgonaművész, a debreceni Kodály Zoltán Zeneművészeti Szakgimnázium és a Debreceni Református Hittudományi Egyetem orgonatanára.

A belépés díjtalan!

  1. június 8. szombat 19:30

Szent Anna Székesegyház

A Nyíregyházi Cantemus Kórus koncertje

közreműködik: Tóka Ágoston– orgona (2019. évi Fischer Annie ösztöndíjas)

vezényel: Szabó Dénes (Kossuth-díjas karnagy)

Az 1975-ben alakult Cantemus Gyermekkar a nyíregyházi Kodály Zoltán Általános Iskola világszínvonalú, sokszoros nemzetközi versenygyőztes énekkara. Rendszeresen turnéznak Európa és a világ számos távoli országában. Fesztiválok, versenyek és nemzetközi zenei konferenciák gyakori résztvevői és vendégei. Nagy sikerrel énekeltek Európán kívül Ausztráliában, Kanadában, Japánban, Koreában, Venezuelában és az Amerikai Egyesült Államokban is.

Az énekkar sikereinek titka a Kodály-módszerrel oktatott énektanításban gyökerezik. A Kodály Zoltán Általános Iskolában a módszert hosszú évek óta Szabó Dénes vezetésével alkalmazzák. Az énekkar széles repertoárjának középpontjában a kóruséneklés szépsége áll. A gyermekkar koncertjein a gregorián dallamoktól a reneszánsz és a romantika mesterművein keresztül a modern, kortárs muzsika világáig számos és sokféle muzsikában gyönyörködhet a közönség. A magyar népzene és igényes népzenei feldolgozások – Kodály és Bartók kórusműveit is beleértve – szintén meghatározó szerepet játszanak a kórus repertoárjában. Több elismert magyar kortárs zeneszerző komponált műveket az énekkar számára, s több ősbemutató is fűződik a Cantemus Gyermekkar nevéhez.

Tóka Ágoston 2005-ben a Budapesten megrendezett Országos Szakközépiskolai Orgonaversenyen 1. díjat,Antalffy-különdíjat és a legjobb versenyzőnek járó különdíjat is elnyerte. A fiatal orgonista idén harmadik alkalommal részesült Fischer Annie ösztöndíjban, amit csak nagyon kevesek mondhatnak el magukról.

Jegyek válthatók a debreceni Kölcsey Központban (Hunyadi utca 1.3., 52/518-400), a www.jegymester.hu oldalon, valamint a hangverseny előtt a helyszínen. 

  1. június 9. vasárnap 10:00

Református Kistemplom

Ünnepi, zenés istentisztelet

közreműködik: Lauda Dominum Kórus

karvezető: Kovács Lilian

Karasszon Dezső – orgona

Jegyvásárlás és további információk a www.filharmonia.hu és a www.egyhazzeneifesztival.hu oldalon találhatók.

 


+ Google Naptár + iCal Exportálás