FÖLDI 70 – MEGNYITÓ

DMK Belvárosi Galéria
Piac utca 22.
2019/09/11 - 17:00 - 18:30

-Földi Péter Kossuth-díjas festőművész kiállítása a Belvárosi Galériában – 

Tóth Menyhért kiállítása után újabb jelentős tárlat miatt érdemes felkeresni a Debreceni Művelődési Központ Belvárosi Közösségi Házát. Szeptember 11-én 17 órakor nyílik Földi Péter Kossuth- és Prima Primissima-díjas festőművész kiállítása, melyen főként az utóbbi években készült alkotások láthatók.

A Belvárosi Galéria elmúlt két esztendejének programja egyfajta számvetés jegyében telt: milyen hatást gyakorolt a régió művészeire, művészetére a 2017-ben elhunyt Makoldi Sándor munkássága? Három egymást követő tárlat mutatta be a kortárs népművészeti alkotók, képzőművészek és Makoldi Sándor kiterjedt kapcsolatrendszerét, a nyár folyamán pedig az egyik legjelentősebb XX. századi magyar festőművész, Tóth Menyhért hatalmas életművéből láthatott a közönség egy keresztmetszet-szerű „ízelítőt”. A „miskei remete” művészete festőnemzedékek számára jelentett tájékozódási, viszonyítási alappontot, így Makoldi Sándor és a köré szerveződő debreceni kortárs művészek számára is, de Földi Péter szellemi-művészi és erkölcsi értelemben szintén mesterének tekinti Tóth Menyhértet. A mostani tárlat tisztelegni kíván a hetven esztendős Földi Péter művészete előtt, akinek alkotásaival a debreceni közönség az elmúlt évtizedekben három nagyszabású kiállítás keretében találkozhatott az egykori Kossuth Egyetem díszudvarán, hiszen a kitűnő művészt komoly baráti szálak fűzik a cívis város nem egy alkotójához, mindenek előtt atyai jó barátjához, Makoldi Sándorhoz.

A kiállítás megnyitóján Komolay Szabolcs alpolgármester Debrecen városa nevében köszönti a megjelenteket, valamint Buka László festő, rajztanár köszönti barátját, művésztársát. A kiállítást Szabó Antónia Holló László-díjas fotó- és képzőművész nyitja meg, ahogyan a 1994-ben rendezett egyetemi kiállítást is. Közreműködik: Juhász Erika népdalénekes és Toldi Éva ütőhangszeres művész.

A kiállítás megtekinthető 2019. október 10-ig hétköznapokon 10-18 óráig. 


+ Google Naptár + iCal Exportálás