Bemutatták a  Hajdú-Bihar megyei TOP 100-at

Idén 12. alkalommal jelent meg a TOP 100 kiadvány a Hajdú-Bihar Megyei Kereskedelmi és Iparkamara, a NAV megyei adó- és vámigazgatósága, valamint az Inform Média Lapkiadó Kft. közös gondozásában. A megye gazdaságának és legjelentősebb gazdálkodóinak teljesítményét elemző kiadványt szerdán a HBKIK központjában megtartott hagyományos gála keretében vehették kézbe azok, akik benne szerepelnek.

Rácz Róbert megyei kormánymegbízott köszöntőjében azt emelte ki, hogy az állam, a kormányhivatal mediátori szerepet tölt be a munkavállalók és a munkaadók között. Hangsúlyozta, hogy közösen kell keresni a megfelelő munkaerőt. Napjainkban szerinte a munkaerőhiány az igazi probléma, nehéz megfelelő képzettségű munkaerőt találni.

Dr. Papp László, Debrecen polgármestere beszédében leszögezte, sikeres várost csak sikeres vállalkozásokra építve lehet vezetni. Debrecen mára léptékváltást élt meg, melyben a vállalkozásoknak óriási szerepük van. – A TOP 100 kiadványból látszik, hogy növekedés jellemzi a megye nagy cégeit, ugyanakkor az is kiderül belőle, hogy a TOP 100 lista kicsit statikus volt az elmúlt évtizedben, jelentős átrendeződések nem voltak jellemzőek ebben a körben. Az elmúlt egy-két év történései azt eredményezik, hogy a jövőben bizonyosan lesznek ilyenek. A hozzánk érkező világcégek azonban kihívást is jelentenek a város, az oktatási rendszer és a hazai vállalkozások vezetői számára. Megváltozott környezetben, sokkal élesebb versenyben kell helyt állnunk – mondta a polgármester.

Miklóssy Ferenc, a HBMKIK elnöke köszöntőjében elismerését fejezte ki azért, hogy jelentős ösztönzést kapnak a vállalkozások a kormánytól és segítséget a fejlesztésekhez. Hozzátette: versenyképes nemzeti vállalkozások nélkül nincs felzárkózás. Megfogalmazása szerint “másképp látjuk a jövőt, mint egy éve”. 

Virág Barnabás, a Magyar Nemzeti Bank monetáris politikáért és közgazdasági elemzésekért felelős ügyvezető igazgatója előadásában arról beszélt: Magyarország az egyik legbiztonságosabb ország a befektetések szempontjából.

Rámutatott: az MNB célja a kormány politikájának, a kis- és középvállalkozásoknak a támogatása. 

Hangsúlyozta, idén az első három negyedévben a gazdasági növekedés 5,2 százalék volt, amire a rendszerváltás óta nem volt példa. Ez a növekedési folyamat 2013-ban indult el.  A siker titka, hogy az ország a belső forrásait használja fel, nem pedig a külső adósságállományt növeli – fejtette ki. A visegrádi régió az Európai Unió motorja – mondta -, s benne Hajdú-Bihar megye is fejlődést mutat.

Fel kell készülni arra, hogy geopolitikai okok miatt a jövőben nem lesz ilyen folyamatos a növekedés. A jövőben lehetnek megrázkódtatások, például lassulhat a megrendelések száma – jegyezte meg. A versenyképesség javítása érdekében kiegyensúlyozott költségvetésre, az adósságállomány csökkentésére, politikai stabilitásra van szükség. 

Debrecenről és a régióról szólva elmondta, a foglalkoztatási ráta alacsonyabb az országosnál, míg a munkanélküliség magasabb, ám képzési programokkal lehet segíteni ezen a problémán. Az oktatás, kultúra, közlekedés terén Debrecen remek adottságokkal bír. A BMW debreceni gyárának jövő évi beindulása pedig félszázalékos gazdasági növekedést eredményez.

A hagyományoknak megfelelően megtartott TOP 100 gála rendezvényen négy cég a TOP 100-ból, amelyeknek eredményei kiemelkedőek voltak 2017-ben, oklevelet kapott a megyében végzett tevékenységéért: a Nagisz Zrt., az Alföldi Nyomda Zrt., a Dryvit Profi, valamint a Trans-Sped Csoport. A Gazdasági Díj nyertese a HUNÉP Universal Zrt. lett.

 

Fotó: denagy.hu