Elektromos töltőállomások telepítésére pályázik Nagyvárad

A megyeszékhelyeken e-járművek töltőállomásainak telepítését támogatja a román Országos Környezetvédelmi Hatóságon keresztül elérhető új program. A nagyváradi városvezetés úgy döntött, hogy pályázik az erre lehívható támogatásokra, hiszen kiemelt célja a környezetbarát közlekedés fejlesztése és az elektromos járművek elterjedése.

Mircea Mălan alpolgármester szerint, a város szeretné elnyerni a maximálisan lehívható mintegy 2,5 millió lejt. Ezért a városháza szakemberei már a megvalósíthatósági tanulmányon, a töltőállomások számának és helyének kiválasztásán dolgoznak, hogy az október 18-november 16 közötti pályázati időszakban benyújthassák projektjüket.

A programon keresztül gyakorlatilag minden egyes töltőállomás telepítéséhez 190.000 lej áll rendelkezésre, ehhez a város hozzájárulása az elszámolható költségek 10 százaléka lenne.

A tervek szerint, a pályázat eredményétől függetlenül, Nagyváradon elkezdik az elektromos töltőállomások telepítését, akkor is, ha nem minden állomás lesz képes a gyorstöltésre. Ugyanis a normál és a gyorstöltő berendezések árban lényegesen eltérnek egymástól, míg egy klasszikus töltő telepítése 2000 és 5000 euró között van, a gyorstöltő-állomás felállításának költsége 25.000 és 40.000 euró között mozog.

A városháza a szállodákkal is tárgyalásokat kezdeményez a töltőállomások telepítéséről, hiszen a megyeszékhelyen átutazó, itt megszálló vendégek részéről is egyre nagyobb az igény erre a szolgáltatásra.

A tervezett töltőállomások hálózatot alkotnak majd, és GPS navigáció segítségével minden érdeklődő számára elérhetőek lesznek.

A polgármesteri hivatal a legjobb megoldások érdekében várja a lakosság javaslatait, ötleteit.

Debrecenben, augusztusban jelentették be, hogy az egyetlen működő töltőállomás mellett, az Új Főnix Terv közlekedésfejlesztési program részeként, tíz darab új elektromos töltőállomás és parkolóhely létesül. A debreceni önkormányzat a Nemzetgazdasági Minisztérium pályázatára jelentkezett és a kiírásban támogatást kapott a töltőállomások kialakítására.