Görögországba és Tunéziába indulnak charterjáratok a nagyváradi repülőtérről

Három utazási iroda szervezésében jövőre új turisztikai célállomásokra indulnak charterjáratok a nagyváradi repülőtérről.

A Paralela 45, a Need Tour és az Amara Tour utazási irodák, a nagyváradi repülőtérről induló egyiptomi és törökországi charterjáratok sikerén felbuzdulva, jövőre új járatokat indítanak Görögországba és Tunéziába. Utazási ajánlataikat a napokban hozzák nyilvánosságra.

Mint ismeretes, nagy értékű beruházások és ígéretes forgalomnövekedés után, a nagyváradi repülőteret tavaly már több mint 220 ezer utas vette igénybe. Az elmúlt időszakban viszont teljesen visszaesett a forgalma, előbb a Ryanair, majd a Blueair fapados társaság szüntette be a nagyváradi repülőtérről induló németországi, angliai, spanyolországi és olaszországi célállomásokra repülő menetrendszerinti járatait. Jelenleg csak a román állami légitársaság, a Tarom bukaresti járatai és a charterjáratok repülnek a Körös-parti városból. A kudarc miatt nemrég menesztették a Bihar megyei önkormányzat érdekeltségébe tartozó repülőtér, főleg helyi politikusokból álló igazgatótanácsát és a helyére szakemberekből álló testületet neveztek ki, amely éppen november 8-án ülésezik először. Az új igazgatótanács legsürgősebb feladatának tekinti a fapados légitársaságok visszahozását a nagyváradi repülőtérre.

A nagyváradi és a debreceni repülőtér kapcsán nemrég nyilatkozatváltásra került sor a két város polgármestere között. Ilie Bolojan egy sajtónyilatkozatban felvetette annak a lehetőségét, hogy a két repülőtér ne versenyezzen egymással, mert az mind a kettőnek veszteségeket okoz, inkább a komplementaritás jegyében működjönek együtt. Erre reagálva, Papp László kategorikusan visszautasította az együttműködést, és kijelentette, Debrecen nem ijed meg a versenytől. Ezután Nagyvárad polgármestere egy sajtóértekezleten újra megfogalmazta véleményét, miszerint azt tartaná normálisnak, ha a két város polgármestere tárgyalna az együttműködés lehetőségekről, de ha erre nem lesz mód, Nagyvárad sem riad vissza a versenyhelyzettől.

Kép: a nagyváradi repülőtérről a törökországi Antalyara indul charterjárat