Hamarosan elkészül a nagyváradi repülőtér új terminálja, kibővített forgalmi csomópont is épül

Az előreláthatóan két hónap múlva elkészülő új utasterminál a nemzetközi járatok fogadására lesz alkalmas, míg a régi a belföldi repülőgépjáratok forgalmát veszi át. Megkezdődött a repülőtér előtti forgalmi csomópont kiépítése is annak érdekében, hogy a légikikötőt biztonságosan lehessen megközelíteni a 79-es számú, Nagyvárad–Arad közötti országútról.

„Hosszú idő után a végső szakaszába érkezett az új repülőtéri terminál építése, ennek a részét képezi a forgalmi csomópont létrehozása. Reményeink szerint július első felében át lehet majd adni a teljes munkálatot. Ez egy fontos beruházása volt a Bihar Megyei Tanácsnak, amit vállaltunk, mi végrehajtottuk. Adottak a legmodernebb feltételek a légikikötő működtetéséhez” – nyilatkozta Pásztor Sándor, a Bihar megyei önkormányzat elnöke.

A Nagyváradi Nemzetközi Repülőtér biztonságos közúti megközelíthetősége miatt vált fontossá a közlekedési csomópont kialakítása. Eddig a Nagyváradról Arad irányába vezető négysávos úton csak egy lekanyarodó sáv állt rendelkezésre, a repülőtér területéről pedig egyből a forgalmas nemzetközi útra voltak kénytelen kifordulni a gépkocsik. A fokozott balesetveszély elhárítása, valamint a felújított régi és a most elkészülő új terminál elérhetősége érdekében le- és felhajtó sávokat is kiépítenek, de ehhez elsősorban a már meglévő közvilágítási rendszert kell áthelyezni. Ezen már dolgozik a kivitelező, miközben a repülőtér területén elkészültek a be- és kivezető utak alapozásával, már csak ezek leaszfaltozása van hátra.

A forgalmi csomópont létrehozásával előreláthatóan két hónap alatt végez a kivitelező Drumuri Bihor Rt. A Bihar Megyei Tanács által elvégeztetett munka értéke 2.421.107,57 lej plusz áfa.