Jelentősen nőtt a nettó átlagbér Romániában, decembertől a kormány ismét növelni akarja a minimálbért

Szeptemberben 13,1 százalékkal volt nagyobb a nettó átlagbér Romániában a tavalyi kilencedik hónaphoz mérten – közölte szerdán a román statisztikai intézet. A nettó átlagbér elérte a 2688 lejt (184 445 forint), a bruttó átlagbér a 4482 lejt (309 200 forint). Decembertől a román kormány ismét növelni akarja a bruttó minimálbért, és először vezetne be differenciált minimálbért.

Az infláció alapján kiszámolt reálbér 7,7 százalékkal volt magasabb a tavalyi kilencedik hónaphoz mérten. A legnagyobb fizetéseket az információtechnológiai ágazatban jegyezték, ahol egy alkalmazott átlagban 6465 lejt (446 ezer forint) keresett, a vendéglátóiparban és turizmusban dolgozók kerestek a legkevesebbet, átlagban 1567 lejt (108 100 forint).

A román kormány az elmúlt években a közszférában több lépésben béremeléseket hajtott végre, főleg az oktatásban és az egészségügyben. Az oktatásban dolgozók átlagbére 19 százalékkal volt magasabb szeptemberben a tavalyi kilencedik hónaphoz mérten, a tanárok átlagban 2731 lejt (188 400 forint) kerestek. Az egészségügyben dolgozók 31 százalékkal kerestek többet, az idei kilencedik hónapban az ágazati átlagbér 3505 lej (241 800 forint) volt.

Decembertől a román kormány ismét növelni akarja a bruttó minimálbért, amely a munkaügyi miniszter hét eleji bejelentése szerint 2080 lej lesz a jelenlegi 1900 lej helyett. A felsőfokú végzettséggel és a legkevesebb 15 éves munkaviszonnyal rendelkezők esetében viszont 2350 lejre nőne. A kormány most először vezetne be több lépcsős minimálbért, amely az elmúlt években jelentősen nőtt, 2015 elejéhez képest 94 százalékkal magasabb.

‘Első lépésben módosítanunk kell a munkatörvénykönyvet, amelyben jelenleg nem létezik a differenciált minimálbér fogalma (…), majd ezt követően kell hoznunk egy kormányhatározatot – mondta Lia Olguţa Vasilescu munkaügyi miniszter.

Kifejtette: volt egy olyan elképzelésük, hogy november 1-jétől növeljék a minimálbért, de ezt a munkáltatók szervezeteinek nyomására elvetették.

‘A szakszervezetekkel és a munkáltatók szervezeteivel való találkozó után úgy döntöttünk (…), hogy a minimálbért 2018. december 1-jétől növeljük, és akkor vezetjük be a differenciált minimálbért is’ – mondta el Olguţa Vasilescu.

A munkaügyi miniszter megerősítette: 2019-től minden állami alkalmazottnak nő a fizetése, mégpedig a fizetési törvénybe foglalt bérrács szerint 2022-ben esedékes, és a mostani fizetése közötti különbség 25 százalékával. 

 

Forrás: MTI, Agerpres