Új járatok Kolozsvár és Bécs, Bukarest és Budapest között

Magyarországon és Romániában is december 9-étől lesz hatályos az új vasúti menetrend, amely 2019. december 14-éig marad érvényben. A mindkét országot érintő menetrendi változások közül a legfontosabb az az új vonatjárat, amellyel Kolozsvárról – Nagyváradot is érintve, Budapesten keresztül – átszállás nélkül lehet eljutni Bécsbe. Egy másik új járat közvetlen összeköttetést biztosít Budapest és Bukarest között, mindemellett fontos tudni, hogy a Hargita járat útvonala módosul.

A Transilvania EuroCity vonaton első és másodosztályú klímás kocsikkal utazhatunk, a kocsikat a MÁV-START és a román vasúttársaság, a CFR Călători közösen biztosítja.

 A 143-144-es számú járatpárral napközben lehet átvágni a Kárpát-medencén. Előbbivel délelőtt tizenegy körüli bécsi indulással késő estére lehet megérkezni Románia második legnépesebb városába, utóbbival pedig kora reggeli kolozsvári indulással délután öt óra után lehet megérkezni a császárvárosba. Az új vonat lényegében az eddig csak Budapest és Kolozsvár között közlekedő Ady Endre Intercity meghosszabbítása. A Transilvania név ismerősen csenghet: eleddig a Budapest és Brassó közötti IC-járatpár (IC73-74) futott Transylvaniaként, amit ezentúl Fogaras néven kell keresni. – írja az iho.hu vasúti magazin.

A Transilvania EuroCity, amely 7 óra 35 perckor indul a Szamos-parti városból, 14 óra 20 perckor fut be a budapesti Keleti pályaudvarra és 17 óra 21 perckor ér Bécsbe. Bécsből 10 óra 42 perckor startol, 13 óra 19 perckor ér a Keletibe, majd 22 óra 25 perckor érkezik Kolozsvárra.

Vonali menetrend

Wien Hauptbahnhof – Hegyeshalom – Mosonmagyaróvár – Győr – Tatabánya – Budapest-Kelenföld – Budapest-Keleti – Szolnok – Törökszentmiklós – Kisújszállás – Karcag – Püspökladány – Báránd – Sáp – Berettyóújfalu – Mezőpeterd – Biharkeresztes – Episcopia Bihor (Biharpüspöki) – Oradea (Nagyvárad) – Aleșd (Élesd) – Șuncuiuș (Vársonkolyos) – Bratca (Barátka) – Ciucea (Csucsa) – Huedin (Bánffyhunyad) – Aghireș (Egeres) – Cluj-Napoca (Kolozsvár)

 

Egy másik új járat, amely összeköti Budapestet Bukaresttel, a Traianus. A  Román Vasúttársaság személyszállító vállalata (CFR Călători) tájékoztatása szerint az IR 72/ IR 73-as vonatpár közvetlen összeköttetést biztosít Budapest és Bukarest között – Craiova, Temesvár, Arad és Kürtös (Curtici) érintésével . A szerelvény Bukarestből 5 óra 20 perckor indul és 18 óra 50 perckor érkezik meg a budapesti Keleti pályaudvarra. A magyar fővárosból 7 óra 10 perckor indul és 23 órakora ér Bukarestbe.

Ami a változásokat illeti, Bukarest és Bécs között közlekedő Dacia vonat a román vasútvonalon ismét Segesváron keresztül halad majd, és módosított útirányon közlekedik a Brassó és Budapest közötti Hargita járat is: ez a Brassó-Déda-Dés-Kolozsvár-Budapest útvonalat követi, azaz Marosvásárhely érintése nélkül halad. Ugyanakkor Marosvásárhelyre közvetlen kocsit továbbít a következő időszakokban: 2018. december 21.-2019. január 5., 2019. április 18-22., 2019. június 1.-szeptember 7. és 2019. október 31. – november 3.

A Hargita vonatpár menetideje Budapest–Brassó viszonylaton 89 perccel csökken, mert a magyarországi szakaszon kedvezőbb idősávban közlekedik. A Hargita Brassó és Budapest közötti járata 21 perccel rövidebb menetidővel teszi meg az utat.

A vonatok 2018/2019. évi menetrendje már letölthető és megtekinthető a MÁV-csoport honlapján, a Nemzetközi utazás/Menetrendek menüpontokban, továbbá az internetes menetrendi keresőben és a Vonatinfó mobiltelefonos applikációban.

A CFR CFR Călători tájékoztatása szerint menetrendje megvásárolható a vasútállomások jegypénztáraiban és a menetjegyirodákban 17 lejes áron. Menetrend kereső: https://www.cfrcalatori.ro/

 

Illusztráció: facebook.com/mavstart.nemzetkozi/