Sikeres volt a leghosszabb majális

Megtelt a hétvégén a nagyváradi vár, a XXVIII. Festum Varadinum ünnepségsorozat keretében megrendezett Minden Magyar Majálisa programjaira a szervezők szerint körülbelül harmincötezer ember volt kíváncsi. Arról, hogy hogyan értékeli a két és fél nap eseményeit, Pető Dalmát, a Majális főszervezőjét kérdeztük.

Denagy.hu: Mi volt a fő üzenete a Minden Magyar Majálisának, milyen koncepció köré építettétek a rendezvényt?

Pető Dalma: Már a program meghirdetésekor azt a címet adtuk rendezvényünknek, hogy Minden magyar majálisa – család, barátok és sztárok között. A legfontosabb célkitűzésünk az volt, hogy családközpontú legyen. Nem a tökéletesre törekedtünk, hanem arra, hogy amit csinálunk, azt szívvel lélekkel tegyük. És ez úgymond “átjött a váradiaknak”, megértették, átérezték ezt az üzenetet. A legcsodálatosabb az, hogy vissza is kaptuk tőlük azt a szeretetet, amivel mi igyekeztünk mindent megtenni azért, hogy ez a majális a lehető legjobb legyen.

Denagy.hu: Összeszámoltad, hány programmal vártátok a majálisozókat?

Pető Dalma: Ez volt minden idők legnagyobb majálisa, ilyen hosszú még egyszer sem volt. Két és fél napon át tartott. A programok meghirdetésének módján is újítottunk idén: létrehoztuk a rendezvény facebook oldalát, és számos alrendezvényt csoportosítottunk alá, hogy az egész minél átláthatóbb legyen. E szerint 17 szerkesztett eseményt számoltam, de voltak olyanok is, amelyek nem kaptak külön szerkesztett esemény oldalt.

Denagy.hu: Az mondtad, a két és fél nap alatt összesen minimum harmincötezer ember látogatott ki a majálisra. Szerinted melyik volt a legsikeresebb rendezvény, mi tetszett az embereknek a legjobban, és mire jöttek el a legtöbben?

Pető Dalma: Az esti koncertek mindegyikén több mint tízezren voltak. De ami bennünket is meglepett, és ez azt bizonyítja, hogy jók voltak a programok, hogy napközben is rengetegen voltak. A vasárnapi családi programokra is nagyon sokan kilátogattak, velünk volt a Szigligeti Színház Lilliput Társulata, akik kézműves foglalkozásokkal, bábszínházi előadassál várták a legkisebbeket. Népszerű volt a Könyvmentők sátra is. Az emberek csak jöttek és jöttek, hozták, vitték böngészték a könyveket. Fantasztikus volt az idén először megrendezett kézműves vásár is, ahová több mint harminc alkotó jött el, köztük olyanok is, akik még nem jártak Váradon. Nagy sikere volt a baráti társaságoknak, civileknek, egyesületeknek, cégeknek meghirdetett vasárnapi főzőversenynek is, felhívásunkra 15 csapat jelentkezett: a Home Start Bihor, a Gekkosok, a Polodekor, az Erdélyi Magyar Műszaki Tudományos Társaság – nagyváradi fiókszervezete, a Vamp Beauty Studio, a Sztárbogrács Faragó András Topival és R. Kárpáti Péterrel, az Együtt a kiskerekiek, Hajni és barátnői, Sanyi és barátai, az Árpádi Ifjúsági Szervezet Fekete Tibor vezetésével, a Szent László Cserkészcsapat Gyula bá’-val az élen, a Reizer Alpár és barátai, a Hawks Rc, motoros baráti társaság, az Ér Hangja Egyesület és a Club Sportiv Phoenix Székelyhίd.

A rendezvényeken minden korosztály képviseltette magát, a koncerteket a Midesz állította össze, és ez nagyon jól sikerült. Mert a Bikini és a Republic több generációt megszólított, Geszti Péter inkább az én korosztályomat, vasárnap az USNK koncert és Dér Heni a tinikhez szólt. Rég nem láttam ilyet, mint most, hogy a fiatalok remegő kézzel álltak sorba autogramért. A majális zárórendezvénye méltó befejezése volt a két és fél napnak: a székesfehérvári Vörösmarty Színház Pál utcai fiúk előadását megtisztelte jelenlétével Szikora János, az intézmény igazgatója is. Mindezt az esti tűzijáték koronázta meg.

Egyszóval, a rendezvények közül egyet sem tudnék kiemelni, hiszen mindegyik megtalálta a maga korosztályát. Nagyszerű volt például együtt zumbázni vasárnap reggel, vagy közösen főzni a Barátok közt sztárjaival. Nyilván ott nem voltak annyian, mint egy esti koncerten, de a maguk körében ezek a programok legalább olyan sikeresek voltak.

Nagyon fontos volt az Iskolák Majálisa, hiszen itt bemutatkozhattak a magyar, vagy magyar tagozattal rendelkező iskolák, de felléptek olyan városi és megyei csapatok is, mint a UNIQUE Dance Studió, Varga Friderika mazsorett csoportja, vagy a Tini Dance. A szülők, nagyszülők megnézhették a gyerekeiket, akik azon a nagyszínpadon mutathatták meg magukat, ahol a sztárok. A majálisunknak mindig ez volt a nagy erénye, hogy bemutatta azokat, is, akik mi vagyunk: a gyerekeinket, a tehetségeinket, az iskoláinkat. Ezáltal éreztük magunknak a rendezvényt.

Denagy.hu: Hány ember dolgozott mindazért, hogy ezek a programok megvalósuljanak, és minden gördülékenyen menjen?

Pető Dalma: A majális elején felhívással fordultunk a váradi közösséghez, hogy önkénteseket toborozzunk. A felhívásunkra tizenhatan jelentkeztek. A szervező munka dandárját olyanok vállalták magukra, mint a kézműves vásárt szervező Hermann Noémi; a pénzügyekért felelős Kócza Erika; a „koncertfelelős” Debreczeni Sanyiék; a főzőverseny szervezője, Vincze Etelka; az iskolák majálisát szervező Kéry Hajnal; az esti musical pedig Czvikker Katalinnak és a Szigligeti Tanodának köszönhető. De a bemondók – Lajcsák Zoltán, Daróczi Réka és Varga Friderika – is első szóra jöttek. Önkénteseink mellett ott voltak a Művészeti Líceum diákjai is.

Külön köszönet illeti a rendezvény támogatóit, a Varadinum Kulturális Alapítványt és a Partner Drinks KFT-t.

Fontosnak tartottam, hogy a helyi vállalkozók is részt vegyenek a rendezvényeken. Mi, a szervezők is kivettük a részünket minden munkából. Ez egyfajta példamutatás is. Én úgy éreztem, az emberek értékelték, hogy ott vagyok.

Denagy.hu: Neked személy szerint mi volt a legnagyobb élményed?

Pető Dalma: Az egyik talán a Geszti Péterrel való találkozás. Jó volt látni, hogy egy ilyen nagyszerű művész, sikeres ember mennyire alázatos és szerény.

Megérintettek az autogramkérő tinik is, a fiatalságomat juttatták eszembe, amikor még mi is ott álltunk a koncerteken, egy-egy sztárra várakozva. Jó volt látni, hogy a mai fiatalok is ugyanilyen lelkesek, ennyire szeretik, tisztelik a példaképeiket.

Nagyszerű érzés volt látni vasárnap azt a sok nagyszülőt, szülőt, ahogy büszkén nézték, videózták a gyerekeiket. Hogy láttam a családokat együtt.

És persze fantasztikusan jó érzés volt, hogy rengetegen odajöttek hozzám, és gratuláltak. Köszönet érte mindenkinek.

Fotók: facebook.com/Minden.Magyar.Majalisa