Szent László himnusz született Nagyváradon

Ettől a héttől kezdődően immár saját Szent László himnusza van a nagyváradi magyarságnak, amiből gyönyörű video-klip is készült. A himnusz szövegét Tóth Ágnes váradi költő írta, a Szent László Egyesület felkérésére. A verset megzenésítette és énekeli Heinczinger Mika, a magyarországi Misztrál együttes zenésze. A dalt a június 24-én kezdődő nagyváradi Szent László Napok ünnepségsorozat keretén belül élőben is hallhatja majd a közönség. Tóth Ágnest kérdeztük a himnusz születéséről.

denagy.hu: Honnan származik a himnusz megírásának ötlete?

2019 januárjának vége felé felkeresett otthonomban Havran Gábor, a Szent László Egyesület egyik szervezője és megkérdezte írnék-e egy szép verset, vagy himnuszt városalapító Szent László királyunkról, mert ha igen akkor azt megzenésítené a magyarországi Misztrál együttes egyik zenésze, Heinczinger Mika, aki már így, látatlanra megígérte.

Havran elmondta, tudja, hogy szép irodalmi alkotásaim vannak, írásaimat szeretik az emberek, ráadásul Váradon születtem, szeretem a városomat történelmi, művészeti, irodalmi múltjával, híres szülötteivel együtt. És ez talán segít abban, hogy szívből jöjjön a vers. Nagyon örülnének, ha elvállalnám, mert szebbé, magasztosabbá tenném ezáltal a minden év júniusában megrendezett nagyváradi Szent László-napok ünnepséget.  

denagy.hu: Hogyan fogadtad a felkérést?

A felkérés bár megtisztelő volt, váratlanul ért, mert éppen ki voltam borulva az agyament politikától, a hatalmi harcoktól, ettől az egész posványtól, ami körülvesz bennünket. Úgy éreztem, hogy ha most írnom kellene valamit, az tele lenne lelki sérelemmel, haraggal, lázadással és lehúzná a szöveget.  Ennek ellenére a kérést nem utasítottam el, hanem kértem három nap gondolkodási időt. Megkaptam. Lassan lecsillapodtam ez idő alatt, és arra gondoltam nem törődöm semmivel, magamba nézek és írom, ami a szívemből jön.

denagy.hu: Milyen üzenetet szerettél volna belevinni a himnusz szövegébe?

Azt akartam, hogy minél szebb és “ütősebb” legyen a költemény. Legyen benne szeretett Váradunk, melyet a szent király alapított, a vár, ahol el van temetve, legyen benne az iránta érzett tisztelet, szeretet. Szálljon ajkunkról ima hozzá, harangszó kíséretében. Ó pedig jelenjen meg nekünk, öltsön alakot és szóljon hozzánk, üzenjen, biztasson, adjon tanácsot, hogyan maradhatunk meg, segítsen, és óvjon minket odafentről. Úgy építettem fel a verset, mint egy az építész a házat, biztos alapra, vigyázva, nehogy összedőljön. És két hét múlva megszületett egy tizenegy szakaszos Szent László himnusz. Párbeszédre épült. A nép előtt megjelenő király és az emberek közötti dialógusra. Benne a múltunkkal, jelenünkkel, hitünkkel és sérelmeinkkel, amiket elpanaszolunk a királynak, és a Király válaszaiban reményt ad, biztatást, jó tanácsokat és megígéri, hogy bárdjával védi városunkat és hű népét minden bajtól. Mi pedig megígérjük, hogy öröké megőrizzük Őt a szívünkben és imáinkban. Igenám, de a verset nem lehetett így megzenésíteni, mert ahhoz túl hosszú volt. (A Szent László himnusz első, eredeti tizenegy szakaszos versszövegét Tóth Ágnes facebook oldalán olvashatjuk – szerk.megj.). Arra kértek, hogy írjak 4 szakaszt és egy refrént. Mit tehettem? Írtam egy másik, rövidebb, változatot, felhasználva néhány elemet a nagy himnuszból, vigyázva arra, hogy ünnepi hangulata megmaradjon, érződjön a király iránti szeretet, vallásos tisztelet.  Szent László király jelenjen meg a tömegnek a várfalon és szóljon hozzájuk. Adjon útmutatást, hogyan őrizzük meg identitásunkat, gyökereinket, és Ő erre többek között azt tanácsolja: “Sokasodjon e hű nemzet, foganjon millió kisgyermek.”Azt kéri, őrizzük meg ősi hagyományainkat, adjuk tovább gyermekeinknek, ne felejtsük múltunkat, gyökereinket. Ő pedig továbbra is oltalmazni fog minket odafentről. Mi, a népe pedig dicsőítjük Őt, megígérjük, hogy örökké őrizzük emlékét és imáinkba zárjuk.

Így született meg a végleges himnusz, ami bár rövid, de sodróbb tempójú, modernebb, a szöveg ünnepi hangulata fokozottabb, optimistább, mégis a sorok mélyén komoly mondanivalója van.

denagy.hu: Hogyan fogadtad a megzenésített változatot?

Amikor március 26-án megkaptam a kész, meghangszerelt dalt, sírva fakadtam. Heinczinger Mikának olyan égbeszálló fényes és erős hangja van, hogy a pokol fenekét is bevilágítaná. A magasba repítő, várfalakat zengető zene első pillanattól elnyerte tetszésemet, mert könnyen megjegyezhető a dallam és hamar tanulható a refrén is, a közönség így könnyedén be tud kapcsolódni az énekbe. A dalból sugárzik a hagyománytisztelet. Örömmel tölt el, hogy részem volt a megalkotásában. Remélem, szeretni, fogják az emberek.

Tóth Ágnes

Szent László himnusz – dalszöveg-

(Szent László napra. 2019. Várad)

 

Várad a fény, Várad a dal,

váradi várban zsong a zsivaj. 

Bong a harang, száll imaszó,

Zúgja a sokaság: Szent László!  

 

Ünnep e nap, ragyog a nap,

Szent László szól a várfal alatt:

Én alapítám e szent helyet.

Áldást küldök népemnek.

 

Ref. Dicsőség Néked Szent László.

Imába forrjon minden szó.

Téged ünnepel hű néped.

Örökké őrizzük emléked.

 

Sokasodjon e szép nemzet.

Foganjon millió kisgyermek.

Álljon a bál, szálljon a dal,

ünnepeljen ma vén, fiatal.

 

Ref. Dicsőség Néked Szent László.

Imába forrjon minden szó.

Téged ünnepel hű néped.

Örökké őrizzük emléked.

 

Korong forogjon, feszüljön íj,

múltat idézve szálljon a nyíl.

Én is felemelem bárdomat,

érezze Várad oltalmamat!

 

Ref. Dicsőség Néked Szent László.

Imába forrjon minden szó.

Téged ünnepel hű néped.

Örökké őrizzük emléked.

A Szent László Napok himnusza

Készült a Szent László Egyesület megbízásából

Szent László Napok 2019

Tóth Ágnes versét megzenésítette Heinczinger Miklós

Közreműködtek: Heinczinger Flóra ? ének, Kemenes Anna ? ének, Török Máté ? ének, Pusztai Gábor ? ütőhangszerek, Servet együttes, Feraru Krisztián ? furulya, Markó Botond ? hegedű, Molnár Bálint ? koboz, Tímár Márton ? nagybőgő