25 éves a debreceni szabadtéri színjátszás – a Nagyerdei Szabadtéri Játékok a határon túlról is egyre többeket vonz

2019 nyarán az 5 éve újonnan megnyitott Nagyerdei Szabadtéri Színpadot, illetve a debreceni szabadtéri színjátszás elindulásának 25. évfordulóját is ünnepeljük az ország 7. legnagyobb befogadóképességű szabadtérijén. Az idei nyári színházi programsorozatban a helyi Csokonai Színház mellett tizenegy vendégtársulat tizennégy produkcióját, összesen húsz előadást láthat majd a közönség – mondta el Debrecen polgármestere a rendezvény pénteki sajtótájékoztatóján.

Az első előadás a Nagyerdő szívében 1950. június 10-én volt, amikor a Kodály Zoltán Székelyfonó című művét játszották. Több mint félévszázaddal később, 2014. június 15-én este 8 órakor, adták át a megújult Nagyerdei Szabadtéri Színpadot. A kor kívánalmainak megfelelően korszerűsített, 1017 fős befogadóképességűvé bővült új játszóhely egy új korszak nyitányát jelentette.

Első kapunyitása óta több mint 220 nagyszínpadi rendezvény – színházi előadás, komoly- és könnyűzenei koncert, kertmozi-vetítés, családi program, illetve egyéb rendezvény – talált már otthont a Nagyerdei park szívében, mely teltházakat vonzó nagyszínpadi produkcióival és sokműfajú kulturális pezsgésével a Nagyerdei Víztorony mellett a nyári időszak egyik legizgalmasabb előadó-művészeti helyszínévé nőtte ki magát, ahová az ország legtávolabbi pontjairól is egyre többen látogatnak. A hazai szabadtéri színjátszás terén pedig Budapest (Budapesti Nyári Fesztivál) és Szeged (Szegedi Szabadtéri Játékok) mellett a Nagyerdei Szabadtéri Játékok a legjobb hazai szabadtéri előadó-művészeti nagyprodukciók otthonává vált.

A Nagyerdei Szabadtéri Játékok 2018 nyarán eddigi nézőcsúccsal, 879 fős színházi átlagnézőszámmal zárta a tavalyi évadot, így a teljes programsorozat több mint 34.000 nézővel a debreceni szabadtéri színház történetének eddigi legmagasabb látogatószámait produkálta.

Az „Élményrengeteg” 2018-ban is az ország legínycsiklandóbb színházi produkcióival, legkeresettebb sztárszínészeivel és zenészeivel, valamint a világ legkultikusabb filmjeivel örvendeztette meg a debreceni nagyérdeműt. Az előadások majdnem mindegyike teltházas volt és sok előadásra már hónapokkal korábban elkeltek a jegyek.

A határon túlról is egyre több néző érkezik

Papp László polgármester az idei évadot is nyitó sajtótájékoztatón az egyik legjobb döntésnek nevezte, hogy 2014-ben felújították a nagyerdei pihenőpark egy részét és a szabadtéri színpadot. Papp László Debrecen szolgáltató jellegét emelte ki a kultúra területén is, amit véleménye szerint jól jelez, hogy a nagyerdei színházi előadásokat a helyiek mellett egyre többen keresik fel a régióból, illetve a határon túli településekről is.
Bódor Edit, a szervező Főnix Kft. ügyvezető igazgatója felidézte, hogy negyedszázaddal ezelőtt a régi városháza adott otthont a felújított nyári játékoknak, majd azt a helyszínt kinőve az akkori tanítóképző főiskola udvarán ácsolt színpadon mutatták be a produkciókat a mobil lelátókon ülő közönségnek. Öt éve a Nagyerdő fái alatt csaknem minden előadást teltházzal mutatnak be immár minőségi körülmények között – fűzte hozzá.
Vidnyánszky Attila, a Nemzeti Színház vezérigazgatója arról beszélt, hogy a környező országokat tekintve Magyarországon van a legtöbb nyári színház: több mint száz helyszínen játszanak rendszeresen az országban.
Nagy dolognak” nevezte, hogy ebben a versenyben öt év alatt a Nagyerdei Szabadtéri Játékoknak “műsorpolitikával, érett gondolatokkal, a színpad adottságaival” előkelő helyet kivívnia magának.
 Vidnyánszky Attila megtiszteltetésnek nevezte, hogy ők nyithatják meg az idei programsorozatot május 29-én a Körhinta című színművel a Nemzeti Színház és a Magyar Nemzeti Táncegyüttes előadásában. “Az előadás hazajön, a történet itt született, részben innen indult el a siker útján” – utalt a Kossuth-díjas rendező a történet eredeti helyszínére, a Debrecen melletti egykori tanyavilágra.

Húsz színházi előadás, sztárszínészek és  -rendezők és új forgószínpad

A sajtóeseményen  azt is bejelentették, hogy a Nagyerdei Szabadtérin május 29-én bemutatásra kerülő NEMZETI SZÍNHÁZ – MAGYAR NEMZETI TÁNCEGYÜTTES | KÖRHINTA – színműjének bemutatója apropóján, az egykori legendás magyar film főszereplője, Törőcsik Mari Kossuth-Nagydíjas színművész egy mézeskalács szívet kap, Debrecen város jelképes ajándékaként.

Gemza Péter, a debreceni Csokonai Színház igazgatója kiemelte, hogy a szabadtéri játékokon most először mutatnak be operát: a Figaró házasságát a helyi társulat és a Co-Opera előadásában augusztus 12-én láthatja a közönség.

Az idei színházi programsorozatban 11 vendégtársulat 14 produkciójában – a Nagyerdei Szabadtéri Játékok és a Csokonai Színház saját, közös bemutatójával együtt – idén mindösszesen 20 színházi előadás lesz látható a debreceni Nagyerdei Szabadtéri Színpadon.

A színházi évad műfaji keresztmetszete: klasszikus és kortárs, illetve magyar és külföldi színmű, vígjáték, bohózat, kabaré, opera, balett, szimfonikus koncertszínház és musical.

  • 11 prózai előadás (színmű, vígjáték, bohózat, kabaré): Körhinta, Játék a kastélyban, Legyen férfi, MonsieurPignon!, Ne most, drágám!, Bolha a fülbe, Mennyei hang!, Mintha elvágták vol
  • 8 zenés előadás (opera, szimfonikus koncertszínház, musical): Chicago, Menopauza, Az Őrült Nők Ketrece, Légy jó mindhalálig!, A Pál utcai fiúk, Figaro házassága
  • 1 táncelőadás (balett): A skarlát betű.

2019-ben a Nagyerdei Szabadtéri Játékok színházi programjainak keretében Debrecenbe érkező sztárszínészek:

Bánsági Ildikó, Benedek Miklós, Dolák-Saly Róbert, Földes Tamás, Gálvölgyi János, Gubás Gabi, Haja Zsolt, Hernádi Judit, Józan László, Laár András, Lukács Sándor, Nagy Dániel Viktor, Nagy Sándor, Náray Erika, Pethő Zsolt, Pindroch Csaba, Stohl András, Szabó Győző, Szászi Móni, Szente Vajk, Szervét Tibor, Szulák Andrea, Tóth Enikő, Vásáry André, Vida Péter.

2019-ben a Nagyerdei Szabadtéri Játékok színházi programjainak rendezői, illetve koreográfusai:

Alföldi Róbert, Bagó Bertalan, Cseke Péter, Horváth Csaba, Kelemen József, Marton László, Paczolay Béla, Szabó Máté, Tallós Rita, Vándorfi László, Velekei László, Vidnyánszky Attila.

Kossuth-díjas művészek és rendezők a Nagyerdei Szabadtérin:

Benedek Miklós és Lukács Sándor (Játék a kastélyban), Bánsági Ildikó és Gálvölgyi János (Mennyei hang!) / Marton László (Játék a kastélyban), Vidnyánszky Attila (Körhinta).

Debreceni Arcok 2019:

Balczó Péter (Figaro házassága), Gubás Gabi (Legyen férfi, MonsieurPignon!, Bolha a fülbe), Jenes Kitti (Légy jó mindhalálig!), Sári Éva (Ne most, drágám!), Tornyi Ildikó (Játék a kastélyban), Vásáry André (Chicago), illetve a Csokonai Színház társulati tagjai (Légy jó mindhalálig!).

Magyarország élvonalbeli prózai és zenés színházai ismét, illetve először Debrecenben:

  1. a) Újból viszontlátott együttműködő partnereink: Csokonai Színház, Játékszín, Kultúrbrigád – Átrium, L’art pour l’art Társulat, Madách Színház, Magyar Nemzeti Táncegyüttes (a Nemzeti Színházzal együttműködésben), Thália Színház.
  2. b) Új együttműködő partnereink:Co-Opera (a Csokonai Színházzal együttműködésben), Győri Balett, Nemzeti Színház, Vígszínház, Vörösmarty Színház.

2019-ben technikai újítás: a Szabadtérin első ízben lesz forgószínpados előadás látható a megújult Nagyerdei Szabadtéri Színpadon (Legyen férfi, MonsieurPignon!).

A teljes színházi program ITT található.