31. Farmer-Expo: irányt mutat

Augusztus 17-20. között a Debreceni Egyetem Böszörményi úti Campusa ad otthont a 31. Farmer Expó Nemzetközi Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Szakkiállításnak és a 17. Hortico Zöldség-Gyümölcs Kertészeti Szakkiállításnak. Magyarország egyik legjelentősebb agrár-seregszemléjén idén 17 ezer négyzetméteren mintegy 330 kiállító mutatkozik be, ami enyhe növekedés az elmúlt évihez képest. Vaszkó László vásárigazgató hangsúlyozta, hogy a nagyszabású agrár-seregszemlére a négy nap során mintegy 30 ezer látogatót várnak. Az ünnepélyes megnyitón idén is részt vesz Dr. Nagy István agrárminiszter, és az új kenyér megszentelése sem maradhat el.

Van miről beszélni

Jól bevált recepten ne változtass – gondolhatták a Farmer Expó szervezői, ezért aztán a szórakoztatás és az informálás az idei nagyszabású rendezvényükön is “kéz a kézben” jár. “Háború a szomszédban, aszály, elszabadult input árak; lehet-e így nyereségesen termelni?” – az egyik, izgalmasnak ígérkező kerekasztal beszélgetés témája pontosan rámutat arra, hogy milyen rendkívüli nehézségekkel kellett megküzdenie a gazdatársadalomnak az elmúlt időszakban. A kenyérgabona idén az ország keleti felén ugyancsak megszenvedte a hőségnapokat (vagy inkább hőséghónapokat), ráadásul a kukoricában és a napraforgóban keletkezett károk is súlyos százmilliárd forintokra tehetők. Beszédtéma tehát lesz bőven a növénytermesztők kerekasztalán, no nem mintha az állattenyésztők élete unalmas lenne manapság. Ők ez idő alatt nem kisebb sorskérdésre keresik majd az expón a választ, mint, hogy kimondható-e: a magyar állattenyésztés válságban van?

Mit mond a miniszter?

A Farmer-Expó megnyitójának emelkedettségével idén is az Új kenyér felszentelése ad ünnepi jelleget, miközben Dr. Nagy István agrárminiszter mondandóját ezúttal is fokozott várakozás övezi. Azt már tudjuk, hogy a magyar mezőgazdaságba soha annyi forrás nem érkezett, mint az Európai Unió most kezdődő 7 éves költségvetési ciklusa keretében fog, de ennél többet vajon elárul-e gazdatársainak a politikus. És a nemzeti öntözésfejlesztési program (amiről tudható, hogy a miniszter egyik vesszőparipája), aktualitásai vajon szóba kerülnek-e Debrecenben.

Teljes a választék

Noha a vásárterület legnagyobb részét hagyományosan a gépesek foglalják el (mindenféle eszköz és annak a versenytársa is jelen lesz), az állattenyésztők is kitettek magukért. Amellett, hogy megújult az állatbemutató tér, az ólakban valamennyi gazdasági állatfaj (nyúl, juh, kecske, ló, baromfi, szarvasmarha) legszebb egyedei várják a bemutatkozást. A Magyar Juhtenyésztők és Kecsketenyésztők Szövetsége közreműködésével Magyar Juh Napokat szervezünk augusztus 18-20. között. Kiemelt fajok: magyar racka, magyar merinó, ile de france. A Baromfi Termék Tanács közreműködésével a baromfi ágazat is képviselteti magát a Farmer-Expón. Szarvasmarha szekcióban a Magyarországon fellelhető szinte összes húsmarha bemutatkozik. A Holstein-fríz Tenyésztők Egyesülete szervezésében különböző kategóriákban versenyeket tartanak a kiállításon. Kiemelt fajok: tejelő szarvasmarhák, koncentrált tejű fajták, Jersey, Brown Swiss. Nyúlbemutató és újra a reneszánszát élő galamb bemutató is várja a látogatókat.

Gazdag magyar lovashagyományok

A kiállítás keretében idén újra lesz Debrecenben Karneváli Lovaskupa (Karneváli Lovas Kupa Fogathajtó- és Díjugrató verseny néven). Elképzeléseink szerint 15 db. 4 -es és 5-ös fogatokból álló lovasbemutató valósul meg a 31. Farmer-Expón. Hasonló szintű találkozó még nem volt Magyarországon. A Debreceni Egyetem közreműködésével több mint kétszeresére növelték a pályát, így már a nagy fogatok is elférnek. Ezen kívül a Magyar Hidegvérű Lótenyésztő Országos Egyesülete élőben is bemutatja a hidegvérű fajtákat, hús lovakat egyaránt. A Farmer-Expo helyszíne mindig is kitűnő volt a Magyarországon egyre inkább gyarapodó állomány ismertetésére.

Lenni vagy nem lenni?

 “Lenni vagy nem lenni…” – a zöldség-gyümölcs ágazat fejlődési lehetőségei és korlátai az öntözés tükrében – ezt a sokakat érdeklő és érintő témát járják körbe a szakemberek a 17. Hortico Zöldség-Gyümölcs Kertészeti Szakkiállításon. Szó lesz egyebek mellett a régiónk felszíni és felszín alatti vízkészleteiről, az öntözés-fejlesztés távlatairól, az öntözés helyzetéről a kiemelt zöldség-gyümölcs termesztő körzetekben, valamint egy gazdálkodói felmérés konklúzióiról is. Tárt kapukkal várják mindazokat, akik az augusztus 19-én, pénteken a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara által rendezett Agrárfórumon elhangzottakra kíváncsiak. Miközben pedig a szakemberek ágazati konferenciákon juthatnak hozzá olyan információkhoz, amelyek révén versenyelőnyre is szert tehetnek, a nagyközönség élményprogramok egész során (a gasztroshow-tól az állatszépségversenyig) szórakozhat.

Termék Nagydíj és Termékdíj

Debrecen városa és a V-Trade Kiállítások Kft. nyilvános pályázatot hirdet a 2022. évi 31. Farmer-Expó 2022 Debrecen “Termék Nagydíj”, valamint a meghirdetett kategóriánkénti “Termékdíj” elnyerésére. A pályázat célja: a hazai és a nemzetközi piacokon is versenyképes, az Európai Unióban előállított, kiemelkedő minőségű termékek kereskedelmi forgalomba történő bekerülésének ösztönzése és a piacra jutásuk elősegítése.

Drónbemutató

Az idei év egyik újdonsága a drónbemutató, az Állattenyésztési kiállítási téren az érdeklődők működés közben is megtekinthetik a pilóta nélküli légijárműveket. Augusztus 17.-20. között minden nap, délelőtt és délután is lesz bemutató.

Gasztronómia

Magyarország legnagyobb gasztro-szolgáltatójával sikerült megállapodnunk, így a legtöbb ételkínálat a Farmer-Expo történetében ebben az évben lesz, előtérbe helyezve a magyarországi alapanyagokat és a népies ízeket.

Időpont: 2022. augusztus 17-20. Helyszín: Debreceni Egyetem Böszörményi úti Campus 4032 Debrecen, Böszörményi út 138. Nyitva tartás: 10:00 órától 18:00 óráig Belépőjegy: 2.500 Ft (18 éven aluliaknak ingyenes) Jegyek online elővételben kaphatók a www.farmerexpo.hu weboldalán.