A Hegyek szigete, Románia Oscar-díjra nevezett filmje már szerdától látható Nagyváradon

Cannes-i nemzetközi bemutatója után, szeptember első hetében a tengerentúlon, a 44. Torontói Nemzetközi Filmfesztiválon (TIFF) is bemutatkozott  Corneliu Porumboiu ötödik nagyjátékfilmje, A hegyek szigete (La Gomera). Az alkotás, mely Románia nevezése a legjobb nemzetközi filmnek járó Oscar-díjra, ott lesz októberben a New York-i Filmfesztivál „29 leglenyűgözőbb új nagyjátékfilmje” között is, illetve műsorra tűzi a BFI London Filmfesztivál is.

A filmet a romániai mozik szeptember 13-tól vetítik, ám premier előtti vetítésen már szeptember 11-én és 12-én is láthatja a nagyváradi közönség.

A hegyek szigete (eredeti cím: La Gomera, nemzetközi cím: The Whistlers, román cím: Fluierătorii) 

A gyönyörű Gilda mindent bevetve megkörnyékezi a korrupt rendőrt, Cristit (Vlad Ivanov – Napszállta), hogy segítsen férje, a Bukarestben letartóztatott, kétes hírű üzletember, Zsolt (Sabin Tambrea) megszöktetésében. Gildát nem kizárólag a szerelem hajtja: Zsolt ugyanis az egyetlen, aki tudja, hol van elrejtve egy korábbi balhé több milliós zsákmánya. A további tagokkal bővülő csapat tagjai senkiben, így egymásban sem bízhatnak, és az is nyilvánvaló, hogy lehallgatják őket. A modern technikai eszközöket hátrahagyva a Kanári-szigetekre utaznak, hogy a helyi ősi füttynyelvet elsajátítva üzenhessenek egymásnak a gondosan megtervezett akció során, remélhetőleg túljárva az őket üldöző felügyelőnő eszén. A hegyek szigetében Catrinel Marlon, Rodica Lazăr, Szőnyi Júlia, George Piştereanu, Téglás István, Agustí Villaronga, Cristóbal Pinto és Antonio Buíl is játszik.

A filmet Corneliu Porumboiu írta és rendezte, az operatőr Tudor Mircea, a látványtervező Simona Pădureţu, a jelmeztervező Dana Păpăruz, a művészeti vezető pedig Arantxa Etcheverria Porumboiu. A 42 km Film, a francia Les Films du Worso és a német Komplizen Film gyártásában készült alkotás vezető producere Marcela Mîndru és Patricia Poienaru.

A Filmtett kritikáját az alkotásról ITT olvashatjuk.

Kép: jelenet a filmből