A lehetőségek évada lesz a 2019/2020-as a Csokonai Színházban

A következő évadot még régi épületében kezdi meg a debreceni Csokonai Színház, ám a több mint 150 éves Kossuth utcai patinás nagyszínház várva várt felújítása alatt – az évad második felétől  kezdődően – ideiglenes játszóhelyeken tartják meg az előadásokat.  Gemza Péter, a Csokonai Színház igazgatója a költözésekkel járó nehézségek ellenére a lehetőségek évadának nevezte a 2019-20-as színházi évadot. A színház nem egy épület, hanem az a társulat, amelyik benne működik – mondta a teátrum évad- és arculatismertető sajtótájékoztatóján. A Csokonai Színház új, kihívásokkal teli évadának tizennégy bemutatója közül négy ősbemutató.

A 2019/20-as évadot még a Csokonai Színház épületében kezdi a társulat ‒ mondta el Komolay Szabolcs, Debrecen kulturális alpolgármestere az új szezont ismertető sajtótájékoztatón. A több mint 150 éves Kossuth utcai nagyszínház felújítása 2020 januárjában kezdődik, ezért az évad második felétől viszont már ideiglenes játszóhelyeken tartják meg az előadásokat.

Továbbra is működik majd a jelenleg kamaraszínházként funkcionáló Víg mozi, új helyszín lesz a Debreceni Művelődési Központ (DMK) Pódium terme, az egyetem agrárcampusán lévő színházterem, illetve – egyedülálló módon – a Nagyerdei Stadion két területe, a Hall és a mostani sajtóterem – ismertette az alpolgármester.

A felújított Csokonai Színházban 2022-ben lesznek ismét előadások, a belvárosi Latinovits színház 2021 végére készül el, ennek ellenére a stadioni játszóhelyekkel hosszabb távon számolnak, ott később is rendszeresen tartanak majd színházi rendezvényeket, bemutatókat – jelezte Komolay Szabolcs.

Gemza Péter, a Csokonai Színház igazgatója a költözésekkel járó nehézségek ellenére a lehetőségek évadának nevezte a 2019-20-as színházi évadot, mint mondta, az új helyszínekkel olyan nézőket is szeretnének bevonzani, akiket eddig kevésbé tudott megszólítani a színház.

Az új évad programjával kapcsolatban elhangzott, hogy színes műsorkínálattal, sokféle nézői igényt kielégítő, tartalmas, szórakoztató és elgondolkodtató előadásokkal, klasszikusokkal és kortárs darabokkal várja a színház a közönséget. Az új évadban 280 előadást terveznek, és 80 ezer  nézőre számítanak – mondta megjegyezve, hogy nyolc előadás műsoron marad a mostani évadból, miközben 14 új darabot visznek színre, köztük három ősbemutatót láthat majd a közönség.

Az épület rekonstrukciója miatt megváltozik a színház bérletrendszere is. Több bérletház megszűnik majd, és az eddigieknél több lesz a szabadjegy. A teátrum július elején tájékoztatja a közönséget az új bérletrendszerről. A bérletárusítás augusztus 6-án kezdődik majd.

Az új évadra megújították a színház arculati elemeit, logóját is, ezekkel már találkozhatunk a társulat honlapján is.

A CSOKONAI SZÍNHÁZ 2019/20-AS ÉVADA

A serdülőkori átváltozástól (Imágó) és zaklatástól (Para), a grund kegyetlen világán (A Pál utcai fiúk) és a nőben rejlő vágyon át (Yerma) egészen az örök illúziókig (Don Quijote) vezeti nézőit a következő évadban a Csokonai Színház társulata. Az új színházi szezon repertoárjában elhangzik majd Ozmin híres dala Mozart operájából (Szöktetés a szerájból), Tosca és Cavaradossi duettje Puccini szenvedéllyel teli zenedrámájából, ősszel pedig Kálmán Imre melódiái (Csárdáskirálynő) költöznek majd a Nagyszínpadra. Műsoron lesz többek között Saint-Exupéry, García Lorca, Dürrenmatt, Mikó Csaba, Pass Andrea és Romankovics Edit egy-egy műve. A Csokonai Színház új évadának tizennégy bemutatója közül négy (Imágó, Para, Nemtudomka, Közel-távol) ősbemutató.

Szeptemberben a Dés László – Geszti Péter – Grecsó Krisztián szerzőhármas által jegyzett A Pál utcai fiúk című zenés játék bemutatójával indul az évad, Keszég László rendezésében. A közismert Molnár Ferenc regény alapján készült adaptáció mai nyelvezetével, modern zenei világával várhatóan Debrecenben is felrobbantja majd a nézőteret. Keszég László egy Dürrenmatt-darabot is rendez a következő évadban a Csokonaiban: Az öreg hölgy látogatását állítja színpadra, egy metoo-drámát az ötvenes évek Svájcából, a főszerepben Kubik Annával és Bakota Árpáddal.

Azt mondják, nincs egyetlen perc, amikor a Föld valamelyik pontján föl ne csendülne Kálmán Imre valamelyik népszerű melódiája, legtöbbször a Csárdáskirálynő egyik slágere. A Földnek ez a pontja jövő ősszel Debrecen lesz, hiszen a színház műsorra tűzi az operett műfajának legnépszerűbb és legtöbbet játszott darabját, a Csárdáskirálynőt, Gemza Péter rendezésében.

Pass Andrea, aki az idei DESZKA Fesztivál díszvendégeként nyerte meg magának a debreceni közönséget, egy „átváltozástörténetet” hoz Debrecenbe, Imágó címmel. A darab kamaszokról szól felnőtteknek és felnőttekről a kamaszoknak, Varga Klárival és Rózsa Lászlóval a főbb szerepekben.

Ilja Bocsarnikovsz (Három nővér, Lear) ismét egy megkerülhetetlen európai klasszikus szöveget értelmez újra a debreceni társulattal. Előadásában Don Quijote nem balga álmodozóként jelenik meg, hanem olyan hősként, akia kilátástalannak tűnő küzdelem során sem veszíti el hitét. A Don Quijote főbb szerepeiben Mercs Jánost és Rózsa Lászlót láthatja majd a közönség.

Szabó K. István és Ancu Bradu is rendez

A MagdaFeszthez is kapcsolódva kap főszerepet a nő háromszor: Elektra, a bosszúálló nő, Tosca, a féltékeny nő és Yerma, a vágyakozó nő. Évszázadokkal ezelőtt Bornemisza Péter „a jóra való tunyaság ellen” magyarra adaptálta Euripidész Élektráját. A Magyar Elektrát, a bosszúálló nő drámáját ezúttal Szabó K. István értelmezi a színpadon, Németh Ákos szövegátiratát használva, a főbb szerepekben Ráckevei Annával és Tolnai Hellával. Puccini finoman kidolgozott, szenvedéllyel teli operája, a Tosca az évad második felében lesz műsoron, míg Federico García Lorca tragikus költeményének színpadi adaptációját októberben mutatja be a teátrum. A Yerma egy gyermektelen anya tör ténetét, szenvedélyeit, elfojtott vágyait állítja középpontba, Újhelyi Kinga főszereplésével, Ancu Bradu  rendezésében.

A Csokonai Színház 2019/2020-as évadának programjában is helyet kapnak kortárs ősbemutatók: Mikó Csaba Nemtudomka, Romankovics Edit Para, Pass Andrea Imágó valamint Tóth Réka Ágnes Közel-távol című darabjai először lesznek láthatóak színpadon. A Csokonai Színház az elmúlt évadokban olyan pezsgő alkotóközeget kínált a színházi alkotóknak, hogy örömmel térnek vissza Debrecenbe Ilja Bocsarnikovsz, Madák Zsuzsanna, Bethlenfalvy Ádám, Keszég László, Anca Bradu és Szabó K. István rendezők, akiknek eltérő munkamódszerük, nyitottságuk még kíváncsibbá, elevenebbé és erősebbé tette a társulatot.

Nem maradnak el a népszerű fesztiválok sem: a női alkotók és alkotás köré szervezett MagdaFeszt ismét Szabó Magda születésnapja köré szerveződik, majd áprilisban nyitja meg kapuit a kortárs drámák fesztiválja, a DESZKA.

Mészáros Tibor, Krajcsi Nikolett, Kiss Gergely Máté, Zeck Juli és Kovács András távozik a társulattól. Új tagok lesznek: Horváth Julianna, Herczeg Tamás, Lehőcz Zsuzsa, Takács Dániel és Gelányi Bence.