A Nagyváradi Görögkatolikus Püspökség épülete visszanyerheti régi pompáját

Nagy veszteség érte a Nagyváradi Görögkatolikus Püspökséget, s magát az egész várost is azzal, hogy 2018-ban leégett a Szent László téri püspöki palota tetőszerkezete és emeleti része. Bár a szerencsétlenség emberi áldozatot nem követelt, az épület belseje teljesen megégett, használhatatlanná vált. Szinte napra pontosan két évvel a tragikus tűzeset után, Ilie Bolojan, Nagyvárad polgármestere és Virgil Bercea görögkatolikus püspök örömmel jelentette be, hogy befejeződött az épület homlokzatának és tetőszerkezetének rekonstrukciója. Most végre belső tereinek restaurálása is elkezdődhet, miután a fejlesztési minisztérium közel 40 millió lejes finanszírozást biztosít erre.

 

Mint arról mi is beszámoltunk, 2018. augusztus 25-én kigyulladt, és a tűz martalékává vált az ifj. Rimanóczy Kálmán által tervezett és 1903 és 1905 között felépített görögkatolikus püspöki palota tetőszerkezete és emeleti része. 

Néhány nappal később, Ilie Bolojan, Nagyvárad polgármestere és Virgil Bercea görögkatolikus püspök, a kiégett püspöki palota előtt jelentette be a sajtónak, hogy megállapodtak, az önkormányzat 20 évre használatba veszi az épületet, így elhárul a jogi akadály a rekonstrukció városi költségvetésből történő  finanszírozása elől.

A polgármesteri hivatal, a Történelmi Műemlékvédelmi Alapítványon keresztül adománygyűjtést is szervezett, az erre a célra létrehozott bankszámláin 28.524 lej gyűlt össze.

A romeltakarítás és az épület biztonságossá, a műszaki szakvélemények és tervek elkészülte, valamint az építési szerződés megkötése és az építési engedélyek megszerzése után, a kivitelező 2019 márciusában kezdhetett neki az ingatlan részleges rekonstrukciójának. Ezt követte a palota eredeti tervek alapján történő külső újjáépítése: a homlokzat és a tetőszerkezet rekonstrukciója mellett díszkivilágítást is kapott az épület. 

Akkor a városi és egyházi elöljárók úgy nyilatkoztak, “a palota belső felújításának finanszírozására a városvezetés még keresi a megoldásokat. Az épület a tűzben olyan súlyos károkat szenvedett, hogy belső tereinek rekonstrukciója 2-3 évet vesz majd igénybe. A tervek szerint ezután konferenciatermek, könyvtár és egyházi múzeum kap majd helyet benne, amelyek kulturális központként városi használatba kerülnek.”

Cseke Attila: Aláírtam azt a szerződést, amely a belső helyreállítási munkálatok megkezdését engedi meg

A Fejlesztési, Közigazgatási és Közmunkálatokért Felelős Minisztérium közel 40 millió lejes finanszírozást biztosít a nagyváradi görögkatolikus püspöki palota belső helyreállítási munkálataira ? jelentette be a helyszínen Virgil Bercea püspökkel közösen tartott mai sajtótájékoztatóján Cseke Attila miniszter.
 
“Nagyvárad egyik kiemelten fontos épületét, amelyet egy évszázadon keresztül csodáltak, felújítjuk azért, hogy a következő 100 évben is csodálatra méltó legyen.” ? írta közösségi oldalán az RMDSZ-es elöljáró.
 
A mai sajtótájékoztatón a sajtó munkatársainak is lehetőségük nyílt az épület bejárására. Fotók: Farkas László/denagy.hu
« A 28 »