A Nagyváradi Könyvmentők felavatták első könyvgyűjtő pontjukat

A Könyv és a Szerzői jogok világnapja alkalmából megrendezett Könyvek éjszakáján avatta fel a Nagyváradi Könyvmentők csapata első olyan gyűjtőpontját, ahová bárki beviheti fölöslegessé vált, vagy megunt könyvét, és ahonnan bárki elviheti azt a kötetet, amelyet szeretne elolvasni, hazavinni. Az ötlet nagy sikert aratott a váradi könyvrajongók körében, akikről kiderült, nincsenek kevesen.

Bár a Nagyváradi Könyvmentők első alkalommal szervezték meg a Könyvek éjszakáját, és a rossz idő sem kedvezett a programnak, mégis több mint ötvenen mentek el a Nagysándor József (ma Aurel Lazăr) utca 1. szám alatti Lokál vendéglátóhely teraszán megrendezett találkozóra, hogy részesei legyenek az ott felállított első könyvgyűjtő pont felavatásának, a könyvekről és olvasásról szóló beszélgetésnek és egy jó kis könyv csereberének. 

– A rendezvényt több színművész is megtisztelte jelenlétével, Dimény Levente felolvasta Báthori Csaba: A könyv szaga című írását, míg Kóródi László egyetemi tanár írásban küldte el jókívánságait és a könyvekről, olvasásról szőtt gondolatait ? mondták el hírportálunknak a szervezők, Lőrincz István Gyula és Bota Kriszta könyvmentők.

A  Nagyváradi Könyvmentők első gyűjtőpontja naponta 16:0-0:00 között vehető igénybe. Ide bárki behozhatja és leteheti a azokat a könyveket, amelyeknek már nem jut hely otthon a polcokon, amelyeket meguntak, vagy éppen két példányban vannak meg. Az itt elhelyezett könyvekkel az adományozók egyszerre szerezhetnek örömet másoknak, és lephetik meg magukat egy új könyvvel, hiszen ide nem csak hozni lehet köteteket, de kölcsönvenni, vagy akár örökre elvinni is szabad azt, ami megtetszik, amit szívesen elolvasnál.

– Mi, Könyvmentők azt szeretnénk, ha az emberek egyetlen könyvet sem dobnának ki a szemétbe, vagy égetnének el. A könyveknek a könyvespolcokon a helyük, hiszen gondolatokat, értékeket közvetítő kincsek ? mondják a szervezők.

A Könyvek éjszakáján nem csak könyvgyűjtő szekrényt avattak a Nagyváradi Könyvmentők, de azt is elárulták, hogy hamarosan megnyitják kis üzletüket, és új projekttel is jelentkeznek, melynek célja felkelteni a fiatalok érdeklődését a könyv, az olvasás iránt. A “Könyvek az útra” nevet viselő akció mottója: Egy E-book lemerülhet, egy könyv soha.

A szervezők szeretnék megköszöni Dimény Levente és Tóth Tünde színművészeknek, Irina Gherghilescu szerzőnek,valamint a Magyar Közszolgálati Televízió helyi tudósítójának, Villányi Zoltánnak a támogatását, és nem útólsó sorban Lokál kávéháznak, amiért helyt adott az eseménynek.