A Partiumi Keresztény Egyetem diákjainak sikere a 6. Székelyföldi Grafikai Biennálén

 
A nemzetközi seregszemle eddigi kiállításai, a benevezett művek szakmai minősége és mennyisége is azt bizonyítja, hogy a Székelyföldi Grafikai Biennálé jelentős nemzetközi hírnévre tett szert az elmúlt években. Idén már 65 ország 868 alkotójától, közel 2100 pályamunka érkezett be. A szakmai zsűri 301 alkotást válogatott be a biennálé törzsanyagába, köztük a nagyváradi székhelyű PKE 8 nyolc volt és jelenlegi diákjának és tanárának munkáit.
 
A 6. Székelyföldi Grafikai Biennálé idén arra várt válaszokat, hogy a különböző nemzetiségű és kultúrkörhöz tartozó alkotók miként reagálnak a saját környezetük vagy a nagyvilág által feltett kérdésekre a kortárs művészet nyelvén. Milyen válaszokat adnak globalizációs, politikai, gazdasági és egyéb társadalmi kérdésekre? Miként jelenítik meg közvetlen környezetük vagy saját személyes létük problémáit művészetükben, a kortárs művészi grafika nyelvén miként érvényesülhet hagyomány és abszolút megújulás.
 
Ebben az évben is töretlen volt a Biennálé iránti szakmai érdeklődés, amit az is igazol, hogy a tavalyi 58-hoz viszonyítva az idén 65 országból jelentkeztek műveikkel a grafikusok. Az előző évekhez hasonlóan a magyarországi, lengyelországi és romániai jelenlét a legmarkánsabb, de idén megerősödött egyes keleti országok – mint például Thaiföld, India, Kína vagy Japán – képviselete is. A tízhetes jelentkezési időszak alatt közel 2100 pályamunka érkezett be összesen 868 alkotótól.
 
Az elmúlt években a PKE Képzőművészet Szakáról számos diák és oktató vett részt a Székelyföldi Grafikai Biennálén. Idén 8 nyolc volt és jelenlegi diákjának és tanárának munkáit válogatták be a törzsanyagba.
 
Az idei évi részvétel a PKE számára egy újdonságot is hozott, hiszen a G6 keretén belül első alkalommal adták át a Partiumi Keresztény Egyetem által meghirdetett Partium Díjat, amelynek célja az, hogy támogassa azokat a 35 évnél fiatalabb, erdélyi alkotókat, akik a grafikai eljárások területén jelentős eredményeket érnek el.
 
Az idei Partium Díjat Szén András (RO) kapta a Bunyó című munkájával (c-print / 40×60 cm / 2020). A nagyváradi székhelyű felsőoktatási intézmény diákjai közül az Eszterházy Károly Egyetem díját kapta Ritli Róbert Roland, a PKE, Képzőművészet Szak III éves diákja Háború 3. című munkájával (vegyes technika / 50×70 cm / 2020).
 
További résztvevők:  Angyal Olívia, Kéri László, Kónya Kincső, László Hajnalka, Gagyi Judit Eszter, Ivácson Bella Rebekka és Szepessy Béla. Munkáik megtekinthetők az egyetem közösségi oldalán.
 
Idén virtuális térbe költözött a 6. Székelyföldi Grafikai Biennálé kiállításmegnyitója, így az érdeklődők a G6 Facebook oldalán tekinthetik meg a megnyitóra készült kisfilmet. A G6 kiállítása azonban látogatható a sepsiszentgyörgyi Erdélyi Művészeti Központban.
 
Kiemelt kép: facebook