A volt Sucevei utca mostantól a Zsidó deportáltak nevet viseli

A váradi helyi tanács még 2019 tavaszán, egyhangúlag szavazta meg azt, hogy a Sucevei utca nevét Zsidó deportáltak utcára (strada Evreilor deportaţi) nevezi át. A város ezzel is emléket kíván állítani az 1944 májusában, a nagyváradi gettóból az auschwitzi haláltáborba elhurcolt zsidóknak. A névváltoztatás csak most lépett érvénybe.

Az utcanév változtatás azért csak 2021. január 1-től lépett érvénybe, mert azok európai finanszírozási projektekben is szerepeltek, menet közben pedig nem lehet megváltoztatni a projektek dokumentációját. Ugyanakkor az elmúlt két évben több választás is volt Romániában, a névváltoztatások pedig bonyodalmat okoztak volna a választókerületi listák összeállításában.

Arra vonatkozóan, hogy az 1945-1966 között „Zsidó mártírok”-nak hívott Sucevei utca kapja vissza régi nevét, a Romániai Zsidó Hitközségek Szövetsége nyújtott be kérelmet, mivel az észak-erdélyi holokauszt idején, 1944 májusától a városnak ezen részéről (az utca mellett található Rhédey-kertből) indultak el azok a vonatok, amelyek a gettóból Auschwitz-Birkenauba deportálták a nagyváradi zsidókat.

A polgármesteri hivatal az névváltoztatás után az utcában lakóknak ingyenesen állítja ki az utcai névjegyzék igazolást (certificat de nomenclatură stradală), ugyanakkor felhívja az ezen az utcán lakó polgárok figyelmét arra, hogy kötelesek kicserélni személyi igazolványukat, ez utóbbit szintén illetékmentesen tehetik meg.

A nagyváradi Rhédey-kertben (ma Bălcescu park) 2015. október 15-én avatták fel a Heyman Éváról mintázott, de a holokauszt valamennyi gyermekáldozatának emléket állító szobrot. Flor Kent angliai szobrászművész alkotását a nagyváradi Tikvah Egyesület készíttette el adakozásból.