Aludj máskor! – Téged is vár a Múzeumok Éjszakája Debrecenben

Csaknem száz program várja szombaton a Múzeumok éjszakája helyi programjaira az érdeklődőket – közölték a szervezők szerdán sajtótájékoztatón a Déri Múzeumban.

Puskás István, Debrecen kulturális alpolgármestere azt mondta, pénteken már felvezető programokkal hangolódhat a közönség a város múzeumi negyedében: a Medgyessy Ferenc Múzeumtól a Szabó Magda-emlékházig húzódó területen kiállítások, koncertek lesznek, szombaton pedig csaknem száz program között válogathatnak a látogatók.

debreceni Református Nagytemplom harangjátéka minden órában hívja majd a programokra az embereket: az érdeklődők a templomban megnézhetik Kossuth-székét, a Vizsolyi Bibliát, a Biblia világát megelevenítő maketteket, felfedezhetik a sejtelmes padlásteret, a tornyok titkait, de megnyitják a két templomtorony közötti panorámajárdát is, ahonnan páratlan kilátás nyílik az éjszakai Debrecenre – jelezte Kósáné Nagymáté Nóra turisztikai referens.

Varga István, a Magyar Honvédség 5. Bocskai István lövészdandár parancsnokhelyettese a Tisza István-kiállításra, a 39-es hagyományok, valamint a Lajta Monitor Múzeumhajó és a Mednyánszky Kör kiállítására hívta fel a figyelmet, amelyet a Csokonai Irodalmi Laborban mutatnak be. 

Az érdeklődők az egykori császári és királyi 39. debreceni gyalogezred történetét bemutató magángyűjteményt tekinthetik meg, valamint a dandár életéről készült, saját gyártású rövidfilmeket is láthatnak. A MH 1. Honvéd Tűzszerész és Hadihajós Ezred a Lajta Monitor Múzeumhajót bemutató kiállítással érkezik. A Honvédség és Társadalom Baráti Kör Debreceni Szervezetének Mednyánszky Köre is bemutatkozik ezen az estén. A dandár meglepetéssel is készül a 17 órakor nyíló rendezvényre.


Debreceni Református Kollégium Múzeuma egyebek mellett úrvacsorai kannák bemutatójával, ikonokkal, fafaragásokkal és a faragó szerszámok bemutatójával, könyvbemutatókkal és koncertekkel készül, a Szabó Magda-emlékházban pedig nyolc diáknak az idei érettségin megírt, Szabó Magda témájú dolgozatából tartanak felolvasást. Utóbbi program célja, hogy a Múzeumok Éjszakája programjaival a fiatal generációt is megcélozzák – ismertette a részleteket Győri János közgyűjteményi igazgató.

A Modem Modern és Kortárs Művészeti Központ három szinten kiállításokkal – Polarizmus – földszint,
Lakner László: Alter ego – 2. emelet, “Latrokként tér és idő keresztjére verve…” – 3. emelet – tárlatvezetésekkel és 21 zenés, táncos, színházi és gyermekprogrammal várja látogatóit a Múzeumok éjszakáján – jelezte Vizi Katalin ügyvezető.

A Modem programjai:

16:00 Ringató – családi művészeti nevelési program Horváth Zsuzsival / belső kert
16:00 Mese alapú múzeumpedagógiai foglalkozás Csőke Kittivel (5-11 év) / 2. emelet
16:00 Don Tamás kurátori tárlatvezetése / földszinti kiállítótér
17:00 Táncos performansz Kaiser Fruzsinával, Mangi Kornélia Nellivel és Takács Lacekkal / földszinti kiállítótér
17:00 Csicseri és borsó gyerekkoncert / belső kert
18:00 Beszélgetés az Ivan & The Parazol zenekarral, Bedécs Lola-Lőrinczy Liával és Don Tamással / földszinti kiállítótér
18:00 Török Krisztián angol nyelvű tárlatvezetése / 2. emelet
18:00 Nagy T. Katalin kurátor és Antal Péter műgyűjtő közös tárlatvezetése / 3. emelet
19:00 Szabó Benedek zenész tárlatvezetése / földszinti kiállítótér
19:00 Mese alapú múzeumpedagógiai foglalkozás Csőke Kittivel (5-11 év) / 3. emelet
19:00 Ady/Petőfi: színházi előadás / belső kert
20:00 Táncos performansz Kaiser Fruzsinával, Mangi Kornélia Nellivel és Takács Lacekkal / földszinti kiállítótér
20:00 Fehér Dávid kurátori tárlatvezetése / 2. emelet
20:00 Török Krisztián angol nyelvű tárlatvezetése / 3. emelet
21:00 Nagy Gergely főszerkesztő (A mű) tárlatvezetése / földszinti kiállítótér
21:00 Mercs János színész tárlatvezetése / 3. emelet
21:00 Jónás Vera – Závada Péter koncert / belső kert
21:00 Múzeumpedagógiai foglalkozás Csőke Kittivel / múzeumpedagógia terem
22:00 Táncos performansz Kaiser Fruzsinával, Mangi Kornélia Nellivel és Takács Lacekkal / földszinti kiállítótér
22:00 Anna and the Barbies Akusztik Trió koncert / belső kert
23:00 Fűszercsemege – Kisszántó és The Magic Track / belső kert
    

Horovitz Tamás, a Debreceni Zsidó Hitközség elnöke a sajtótájékoztatón elmondta, a Múzeumok Éjszakáján a debreceni zsidónegyedbe látogatók megismerhetik a kóser vágodát, a mikvét, bejárhatják a zsinagógát és kiállításokkal is készülnek. Ugyanakkor különleges programra hívta fel a figyelmet: szombat éjszaka mutatnak be egy birtokukba került 150 éves tóratekercset, valamint a hozzá kapcsolódó kegytárgyakat, könyveket.

Angi János, a Déri Múzeum igazgatója elmondta, a Déri Múzeum négy helyszínen kínál programokat. Kiemelte a múzeum előtti Déri teret, ahol zenével, bábműsorral, tűzzsonglőr bemutatóval, népi játszótérrel várnak kicsiket és nagyokat, miközben a múzeumban szakmai programok keretében tájékozódhatnak az érdeklődők régészetről, “szentiváni” hangszerekről, de megismerhetik Munkácsy Mihály Krisztus-képeinek keletkezés- és sikertörténetét is.

Programjaikat hagyományosan a Debreceni Helyőrségi Zenekar muzsikusai nyitják, majd kezdetét veszi a Déri Múzeum, a Debreceni Irodalom Háza és a Medgyessy Ferenc Emlékkiállítás színes, különleges programkavalkádja.

Déri tér

Népi játszótér és vidám gólyalábas előadás a Cirkusz Minimus jóvoltából, fellép a Debreceni Zenede Ifjúsági Fúvószenekara és a Zsongvölgyi Hagyományőrző Haditorna Egylet. Sokakat érdekelhet majd a BLUES from HELL-koncert, a csapat oszlopos tagjaként Hadházi László humoristát új oldaláról ismerheti meg a közönség. Este tíztől pedig – ahogyan ez már hagyomány – a Lángoló Csigák „tüzeskednek”.

Déri Múzeum

Az épületben „Szentiváni” hangszerbemutatóval indulnak a programok, majd a Díszteremben óránként izgalmas előadásokat hallhatnak az érdeklődők a Debrecen határában álló falusi templomokról, Munkácsy Mihály Krisztus-képeinek keletkezés- és sikertörténetéről, Tisza István és Debrecen erős kötelékéről, Déri Frigyes páratlan éremritkaságairól, a „Mi földünk – haza – otthon” kérdéséről az őskorban, sőt egy híres hóhérdinasztia családi ereklyéjével is találkozhatnak a vendégek.

Az egyediLEG c. időszaki kiállításban kétóránként tartanak tárlatvezetést a város ismert személyiségei, a Kávézó pedig a múzeumpedagógiai foglalkozások helyszíne lesz.

Debreceni Irodalom Háza és Medgyessy Ferenc Emlékkiállítás

Papírmajmokat és árnyállatokat készíthet, agyagozhat, esetleg részt vehet a Tar Sándor író műveit népszerűsítő  Múzeumi TARsasjáték fordulóin, aki 16 és 22 óra között erre a helyszínre látogat.

Délután 16.30-kor azután Dániel Andrással találkozhatnak. Ő a „kuflik” hazai nagykövete, de sokoldalú író, grafikus elismert kortárs festő is. Ezúttal tárlatvezetésre vállalkozott az Elefántfogó című kiállításban.

Az udvaron Varró Dániel és Molnár György: A szomjas troll és egyéb furcsaságok című zenés, irodalmi műsora várja a gyerekeket. Korunk költőgenerációjának egyik legkiemelkedőbb alakja kedvenc dalszerzőjével együtt egyedi stílusban, sok-sok humorral szórakoztatja majd a kisebbeket és nagyobbakat.

Ezt követően Helyet, helyet nekünk is címmel Heit Lóri és zenekara táncos, népzenés interaktív gyermekkoncertje következik.

Este fél 9-től ugyancsak rendhagyó tárlatvezetés indul, ezúttal Czutor Zoltán, a Belmondo zenekar énekese érkezik az „Elefántfogó”-ba, majd a tárlat grafikáinak alkotója, Grela Alexandra illusztrátor, festőművész mesél műveiről.

A Medgyessy Ferenc Emlékkiállítást ezen a napon Balázs Ádám keramikus vezetésével járhatják be az érdeklődők.

Este fél 10-től a Belmondo lép fel, a programok sorát pedig idén is szórakoztató slam poetry műsor zárja.

Csokonai Irodalmi Labor (Kossuth u. 1. sz.)

A Múzeumok Éjszakáján 16 órától éjfélig látogatható az Országgyűlési Múzeum – a Déri Múzeum közreműködésével bemutatott Új világ hajnalán – Tisza István című kiállítása. A tárlat a 20. század egyik legjelentősebb magyar államférfiját mutatja be, akinek személye és politikája ma is viták kereszttüzében áll. A korábban a fővárosban látható anyag debreceni vonatkozású dokumentumokkal és tárgyakkal kiegészítve várja az érdeklődőket.

Ugyancsak a Csokonai Irodalmi Labor ad otthont június 25-én a MH 5. Bocskai István Lövészdandár 39-es hagyományok, Lajta Monitor Múzeumhajó és a Mednyánszky Kör kiállításának.

A Múzeumok éjszakája debreceni programjainak többsége ingyenesen látogatható, néhány helyszínre karszalaggal lehet belépni – közölték a szervezők.

Fotó: denagy.hu