Átadták a múltszázadi főutcát bemutató falfestményt Debrecenben

Elkészült Debrecen legújabb falfestménye, amely ezentúl a Piac utca 39. szám alatt álló Rickl-ház udvarát díszíti. A kilencven négyzetméteres freskót a 19-20. század fordulóján nyomtatott, Debrecen főutcáját ábrázoló képeslap alapján a Grafik Trafik csapata készített el.  A Déri Múzeum a festményhez valamint a Cívisek világa című állandó kiállításához kapcsolódva egy tablókiállítással várja az erre járókat.
 
A Déri Múzeum megújult helytörténeti kiállítása új megközelítésben mutatja be Debrecen és lakóinak történetét, sajátos világát, az első régészeti leletektől és írásos forrásoktól kezdve a polgárosodás megjelenéséig, a 19–20. század fordulójáig. Számos anyag és történet azonban nem kaphatott helyet a tárlatban, így most ezek kis szeletét egy rendhagyó, de autentikus, történelmi helyszínen bemutathatjuk.
 
A tablókiállítás az egykor Piac utca 39. szám alatt álló Rickl-ház és kereskedés, a Török Császárhoz c. üzlet történetét mutatja be, amely csaknem 130 évig meghatározó pontja volt Debrecennek. Napjainkban helyén egy kedvelt, hangulatos kávézó, a Wellington & Pie működik, mely berendezésével – és most már a kiállítással is – megidézi az egykori bolt szellemét.
 
A kiállítás tartalma elérhető a Déri Múzeum várostörténeti fórumán, a Helyi Érték oldalán is, ahol további érdekességek olvashatók Településtörténet, Gazdaság, Társadalomtörténet, Kultúra, Néprajz, Fotótörténet, Forráskutatás, Műemlékek, Hadtörténet, Híres debreceniek, Hagyományőrzés és Eseménytörténet témákban.