Az eredetivel szinte teljesen megegyező formában építik vissza az egykori villamosremízt

A nagyváradi városi tanács szeptember 10-i ülésén jóváhagyta a nagypiac felújítására vonatkozó, aktualizált megvalósíthatósági tanulmányt. Mint ismeretes, a nagypiac helyén új, korszerű vásárcsarnok épül, a beruházás határokon átnyúló, Hajdúböszörmény önkormányzatával együtt pályázott európai uniós finanszírozással valósul meg.

Mint arról mi is beszámoltunk, az eredeti terv már módosult egyszer, amikor – a helyi magyarság közbenjárására – ipartörténeti műemléknek nyilvánították a piacon eladótérként szolgáló egykori villamosremízt, így határozat született arról, hogy azt nem bontják majd le, hanem az új vásárcsarnok tervében találnak funkciót számára. Ezt a tervet is felülírta azonban az a júliusi tűz, amelyben az ipari műemlék gyakorlatilag teljesen megsemmisült.

Tegnap arról döntött a helyi tanács, hogy a leégett épületet teljes egészében, az eredetihez leginkább hasonlító formában visszaépítik. A közgyűlés azt is jóváhagyta, hogy a tervben szereplő, ott épülő mélygarázst kiterjesszék az újjáépítendő villamosremíz alatti területre is, így egy 247 férőhelyes parkoló jön létre, mely nem csak a piacra érkezőket, de a városnegyedben élőket és dolgozókat is kiszolgálja majd. A beruházás összköltsége 13,8 millió euró, a kivitelezés 18 hónapot vesz majd igénybe. 

Fotó: Az épülő vásárcsarnok látványterve