Az ortodox pünkösdre készülnek a román határrendészek, Magyarországon a kánikula miatt nem lesz kamionstop

A nyugati egyház hívei múlt héten ünnepelték a pünkösdöt, azaz a Szentlélek kiáradását. A pravoszlávok most hétvégén méltatják azt, hogy Jézus mennybemenetele után a Szentlélek leszállt az apostolokra. A többségében ortodox vallású Romániában az ünnepre való tekintettel megnövekedett határforgalomra számítanak. Ugyanakkor a magyar határátkelőkön a kezdődő vakáció és a nyári üdülési szezon, valamint a kánikula miatt készülnek megnövekedett forgalomra.

A román határrendőrség nagyváradi kirendeltsége, közleménye szerint, megnövelte az iratok ellenőrzését végző személyzet létszámát, illetve a határátlépés lebonyolítására használt sávok számát is. 

A román határrendőrség azt ajánlja az utazóknak, hogy a torlódások elkerülésének érdekében vegyék igénybe az összes határátkelőt. A leggyorsabb határátkelési lehetőség kiválasztására használják a www.politiadefrontiera.ro honlapon elérhető online applikációt, amely valós időben megmutatja a határátkelők várakozási idejét.

nagyváradi területi határrendészeti felügyelőség (ITPF) közleményében arra is felhívja a figyelmet, hogy a kánikulára való tekintettel Magyarországon ezen a hétvégén nem lesz kamionstop.

Kezdődik a vakáció, itt a kánikula

A Magyar Rendőrség honlapján arra hívja fel a figyelmet, hogy a horvát és a görög tengerparton már tart a nyári üdülési szezon, ami Magyarország schengeni külső határain, főként a szerb és a horvát, kisebb mértékben a román viszonylatban a kilépő irányban, elsősorban a személyautók, illetve a buszok forgalmában idézhet elő várakozást a közúti határátkelőhelyeken. Emellett több európai országban – köztük Magyarországon is – befejeződik pénteken a tanév és kezdődik a nyári szünet.  

A nehéz tehergépkocsik a tartós kánikula miatt, egészségvédelmi és közlekedésbiztonsági okokból 2019. június 15-én és június 16-án korlátozás nélkül közlekedhetnek a magyarországi utakon.

A határátkelőhelyek nyitvatartásáról és az ott várható várakozási időkről a rendőrség honlapján, valamint a Rendőrségi Útinformációs Rendszer (Rutin) mobil applikáció segítségével tájékozódhatnak.

A 2019. június 16-án 24 óráig elrendelt hőségriadó miatt az utazóknak azt javasolják, hogy – tekintettel az esetleges várakozásokra – rendelkezzenek elegendő mennyiségű folyadékkal, élelemmel, és tartsák maguknál a rendszeresen szedett gyógyszereiket.

Képünk illusztráció