Befejezéséhez közeledik a Darvas–La Roche-ház helyreállítása

A nagyváradi városháza közleménye szerint a Darvas–La Roche-ház helyreállítása hetven százalékban elkészült, 2020. augusztus 30-ára tervezett átadása után, az épület Nagyvárad kulturális örökségének szimbóluma lesz, hiszen a Szecesszió Múzeumának ad majd otthont.

A nagyváradi Darvas–La Roche-ház felújításának munkálatai 2018 januárjában kezdődtek, az európai pályázati forrásból finanszírozott beruházás értéke nettó 4 793 443,71 lej, kivitelezője a nagyváradi vár rekonstrukcióját és több más szecessziós palota felújítását teljesítő szalárdi Constructorul cég.

A Darvas–La Roche-ház nagy jelentőségű történelmi műemléképület, a város szecessziós stílusú kulturális örökségének talán legreprezentatívabb épülete, amelyben, a teljes felújítás után, a Szecesszió Múzeuma működik majd.

A felújítás külső munkálatai során megtörtént a cserépburkolatok cseréjét is magába foglaló tetőrehabilitáció, a vízszigetelési beavatkozások, a homlokzati vakolás helyreállítása és festése, a belső udvar vakolatának természetes anyagokkal történő helyreállításával végzett kőműves munkák, a szökőkút rehabilitációja, a kültéri terasz burkolása, lift helyreállítása és működésbe helyezése.

Az épület alagsorát és földszintjét is érintő belső munkák során újra vakolták a falakat és a mennyezetet, beépítették az elektromos-, fűtési-, szellőztetési és egészségügyi berendezéseket, lerakták a padlócsempét és a burkolatokat.  A festés előrehaladási aránya 60 százalék. Az üvegezés teljesen megtörtént, a lámpatestek felszerelése befejeződött. Jelenleg a belső tereken dolgoznak: a lakkozási munkák, egészségügyi berendezések (szaniterek) felszerelése van még hátra.

Az építők áprilisban befejezik a munkát, akkor a Nagyváradi Városi Múzeum – Kulturális Komplexum munkatársai elkezdik a múzeum kialakítását, a bútorok és a berendezés restaurálását, digitalizálását. A turisztikai funkciók előkészítését.

A Darvas–La Roche-ház 2016 márciusában nyitotta meg kapuit a nagyközönség előtt, az ott rendezett időszaki kiállításoknak 3000 látogatója volt. Nagyvárad Polgármesteri Hivatala 2016-ban pályázott az épület felújítására, pályázatát a legnagyobb pontszámmal (81,5 pont) fogadták el az észak-nyugati régióban. 2017 végén a házat a felújítási munkálatok miatt bezárták. A projekt célja, hogy még hitelesebben mutassa be a Nagyvárad építészetét meghatározó stílust Nagyvárad lakosai és a külföldről érkező turisták számára. A felújított épület komplex funkciót kap majd: több kiállító termet, virtuális könyvtárat, múzeumi kiállítótermeket, alkotó műhelyeket, és közösségi tereket is kialakítanak benne.