Bezárt a debreceni Impressziók kiállítás, indul a nagyváradi szecessziós séta

Három és fél hónap alatt több mint negyvenezren látták az Impressziók című kiállítást a debreceni Modem Modern és Kortárs Művészeti Központban. A Modem és hírportálunk együttműködésének köszönhetően Partiumból, illetve Erdélyből közel ötszázan látogattak el a tárlatra, az ide érkezők pedig egyúttal Debrecen több más intézményét, kulturális és szórakoztató központját, vendéglátó helyét is megismerték.

A Modem június 19-én nyitotta meg eddigi történetének legnagyobb művészeti értékű tárlatát. A Johannesburgi Művészeti Galériából származó, mintegy 30 millió euró értékre biztosított, egyedülálló gyűjtemény, mely többek között Monet, Degas, Cézanne, Van Gogh, Modigliani, Matisse, Picasso, Warhol, Lichtenstein és Francis Bacon mesterműveit mutatta be.

Az évtized tárlataként számon tartott kiállítás iránt kezdetektől hatalmas volt az érdeklődés.

A Debrecen Nagyváradi Értesítő, indulásakor megfogalmazott céljait szem előtt tartva kereste meg a Modem-et azzal, hogy örömmel vállalná fel a kiállítás népszerűsítését Nagyváradon, és segítését abban, hogy a határon túli érdeklődők a lehető legkedvezőbb feltételekkel jöhessenek el Debrecenbe, a tárlat megtekintésére.

A Modem ? Debrecenben és Nagyváradon úttörőként ? nyitottan fogadta kezdeményezésünket, mindvégig rugalmasan kezelve, segítve az együttműködést, melynek keretében hírportálunk arra vállalkozott, hogy hétvégenként megszervezi a tárlatlátogatók utazását.

Mindketten egyet értettünk abban, hogy a nagyváradi magyar és román közösséget is szeretnénk megszólítani, ezért Toró József  nagyváradi származású, debreceni művész-tanár személyében olyan tárlatvezetőt választott a Modem, aki magyar és román nyelven tartotta a tárlatvezetést.

A nagyváradi látogatók utaztatásáról a nagyváradi Kaszoni szállítócég gondoskodott, ebédjüket a debreceni Casablanca étterem szolgálta fel.

Amikor elindult az első csoport, mi magunk sem gondoltuk, hogy nagy sikere lesz a kezdeményezésnek. A magyar és román nyelvű portálon és azok facebook-oldalán közölt hirdetések, beszámolók, hamar felkeltették az érdeklődést, így már a harmadik héten kevésnek bizonyult az egy járat, ezért szombat mellett, vasárnap is megszerveztük az utazást.

Jöttek velünk egyedülállók, családok, baráti társaságok és munkaközösségek is. Jöttek nem csak Nagyváradról, de a környező településekről is; érkeztek Kolozsvárról, de vállalták az utat Sepsiszentgyörgyről is. A nagyváradi, kolozsvári román közösség különleges nyitottsággal, lelkesedéssel fogadta a felkínált lehetőséget, és élt is vele.

Kezdeményezésünknek hírét vitte, látogatókat szervezett az RMDSZ és a Bihar megyei Néppárt, a beszámolt róla a legtöbb nagyváradi médium, a kiállítás plakátjait, szórólapjait a színház és a vármúzeum kulturális központ is kihelyezte.

A közösségi médiában ? a denagy.hu és az oradeb.ro oldalainkon keresztül 90.000 embert értünk el a kiállítás hírével; azt, hogy a különböző megosztásokon keresztül még hány ezer emberhez jutottak el facebook bejegyzéseink, már nem tudjuk megmondani. 

A kiállítás néhány hónapja alatt (175 évvel ezelőtti elődjéhez hasonlóan, mely a két városban ?tudakozó irodát? is üzemeltetett), szerkesztőségünk valóságos információs irodává vált. Napi több órán át tájékoztattunk telefonon, e-mailen, Messengeren.

A tárlat megtekintése után a látogatók nem tértek azonnal haza, egy jó ebéd után, néhány órát még Debrecenben töltöttek. Számukra különböző programokat javasoltunk, a legnépszerűbbnek a Déri Múzeum és az Állatkert bizonyult, de voltak olyanok is, akiket az Aquaticumba juttattunk el egy rövid wellness-programra vagy shoppingolni a Fórumba, de több társaságot felültettünk a városnéző kisvonatra is…

Adtunk tájékoztatást arról, hogyan lehet eljutni a Debrecen Zsidó Negyedbe, hol lehet könyvet vásárolni, süteményt enni, milyen szabadtéri rendezvények vannak éppen a városban, hová mennyibe kerül a belépőjegy, vagy éppen arról, hol található hétvégén is nyitva tartó patika. Nem hittük, hogy ilyen élénk az érdeklődés a nagyváradiak részéről Debrecen látnivalói iránt.

A különböző csoportokkal tizenkét hétvégét töltöttünk el mi magunk is a Modemben, s bár elfáradtunk, most, hogy vége, máris hiányzik.

Persze nem sokáig ülünk tétlenül, már ma megjelentetjük debrecenieknek szóló ajánlatunkat, amelyben nagyváradi szecessziós sétára hívjuk őket. A kirándulás programját itt olvashatják.