Borbély Zsolt Attila közíró, jogász, politológus, a Magyar Nemzet Repeta című gasztronómiai rovatában rendszeresen jelentkezik erdélyi, délvidéki, belső-magyarországi vagy éppen őrvidéki éttermek bemutatásával. Ezúttal Debrecenben járt, onnan osztotta meg éttermi élményeit olvasóival.
“A jelentős egyetemi központok vendéglátószektorának fejlődése látványos és impozáns, bármerre nézünk a Kárpát-medencében. A fővárosok ? Budapest és Pozsony ? esetében ez természetesnek mondható, de lenyűgöző, hogy mennyit változott az elmúlt öt évben Kolozsvár, Temesvár, Brassó, Debrecen, Szeged és Pécs is e téren. (Szívesen beilleszteném a sorba Kassát és Újvidéket is, de oda a járvány óta nem sikerült ismét eljutni.)
A színesedés és színvonal-emelkedés akkor érzékelhető leginkább, ha pár év után térünk vissza valahová. Debrecenben a pandémia előtt, 2020 februárjában jártam, éttermi élményeket kerestünk kulináris kalandtársammal. Nádudvaron volt a szállásunk, Debrecen annyi onnan, mint Nagyszalonta Nagyváradtól vagy Aradtól Kisjenő, szolid negyven kilométer.” ? írja a szerző, aki megállapítja: bő két év után visszatérve az ember a fejét kapkodja.
“Üzletet nyitott a város szívében a péklegenda, Szabadfi Szabolcs, nem sokkal távolabb a Dudás testvérek Világbéke pizzériájába térhetünk be. A nemrég nyílt Szomszéd bisztró több mint ígéretes. A város legjobb cukrászdáját, a Jardin-t véletlenül fedeztem fel. A tulajdonos-üzletvezető-szakmai mindenes Májer Erika, az Ikon korábbi desszertfelelőse. Valahogy ez az egység is kimaradt a Dining Guide étteremkalauzból, akárcsak a kiskőrösi Bagatell Next, a majsai Pellikán bisztró vagy a kiskunhalasi Rézmozsár, pedig a Jardin cukrászda ott van nemcsak a debreceni, de az országos élvonalban.
A Nagyerdő vonzáskörzetében 2015 táján jártam, így óriási meglepetés volt az Aquaticum Mediterrán élményfürdő mellett nyílt étteremsor. Ezek közül a Csakhal bisztró fért bele a programunkba…”
Arról, hogy a gasztroblogger, akinek Kárpá-medencei gasztrokalauza nemsokára napvilágot hogyan értékelte az éttermet, a Magyar Nemzet Repeta rovatában olvashatnak többet.
Fotó: Magyar Nemzet/Borbély Zsolt Attila