Debrecen befogadná a Magyar Innováció Házát, és megrendezné az atlétikai világbajnokságot

Ha Budapesten nem épül meg, Debrecen befogadná a Magyar Innováció Házát, és a 2023. évi atlétikai világbajnokságot is megrendezné – erről szóló szándéknyilatkozatot fogadott el csütörtökön a város közgyűlése.

A Magyar Innováció Háza kapcsán, Papp László polgármester előterjesztésében úgy fogalmazott, ha Budapestnek nem szívügye ez a beruházás, “Debrecen, az ország másik fővárosa, prioritásként kezelheti ezt a lehetőséget”. A határozattervezetében utalt rá, hogy Debrecenben az elmúlt években olyan gazdaságfejlesztési program kezdődött, illetve valósult meg, amely a magas hozzáadott értékre épül, és számos technológiai iparág is betelepült a városba. Debrecen jövője az innovatív, magas hozzáadott értéket képviselő iparágak fejlődésére épül.

A közgyűlés 30 igen szavazattal, egy nem és egy tartózkodás mellett az előterjesztést elfogadta, ezzel kinyilvánította szándékát, hogy a Magyar Innováció Háza létrehozása érdekében együttműködik Magyarország Kormányával és Debrecen közigazgatási területén a beruházás megvalósításához megfelelő helyszínt biztosít.

A testület ugyancsak kinyilvánította a szándékát, , hogy “közreműködik a 2023. évi IAAF Atlétikai Világbajnokság lebonyolításában, és kezdeményezi, hogy annak a helyszíne Debrecen legyen”. A szándéknyilatkozat ismertetésében a polgármester emlékeztetett rá, hogy a városban az elmúlt húsz évben több mint ötven nagy versenyt, köztük világ- és Európa-bajnokságokat rendeztek különféle sportágakban, sikeresen. Debrecen szakmailag és szervezetileg is felkészült arra, hogy részt vegyen az atlétikai világbajnokság megrendezésében – tette hozzá Papp László.

A közgyűlés 30 igen szavazat és két tartózkodás mellett fogadta el a határozatot, és felhatalmazta a polgármestert, hogy a döntésről értesítse a Magyar Atlétikai Szövetség elnökét, s a szükséges tárgyalásokat folytassa le. 

A szándéknyilatkozatokat az inspirálta, hogy Budapest lemondani látszik mind a létesítménynek a Liget Budapest Projekt részeként való megépítéséről, mind az atlétikai világesemény megrendezéséről. Debrecen azonban szívesen fogadná a Magyar Innováció Házát, s a világbajnokság megrendezésében is készséggel venne részt. Papp László szerint mind a létesítmény megvalósítása, mind az esemény jól illeszkedne Debrecen következő évtizedének városfejlesztési elképzeléseinek sorába.

Kép: 2023-as budapesti atlétikai világbajnokságra tervezett stadion látványterve