Debrecen is bekerült Európa kulturális és kreatív városai közé

Hat magyar város, Debrecen, Budapest, Győr, Veszprém, Pécs és Szeged is bekerült harminc európai ország legtöbb kreatív és kulturális lehetőséget rejtő 190 városa közé – közölte az Európai Bizottság kedden. Romániából szintén hat város került fel a listára, de Nagyvárad sajnos nincs közöttük.

Az Európai Bizottság közzétette a Kulturális és Kreatív Városok Figyelőjének második kiadását. Az Európai Bizottság Közös Kutatóközpontja által kidolgozott eszköz az európai városokban rejlő kreatív és kulturális potenciált hivatott felmérni és ösztönözni, amely létfontosságú a gazdasági növekedés és a társadalmi kohézió előmozdításához. 

A listára először került fel Debrecen, amelyet a jelentés Magyarország egyik legfontosabb kulturális központjaként említett.

Kiemelték a MODEM Modern és Kortárs Művészeti Központot, amely Magyarország egyik legnagyobb kiállítási tere, valamint a kulturális események között a Bartók Béla Nemzetközi Kórusversenyt, a Debreceni Virágkarnevált és a Campus Fesztivált.

A jelentéstevők kiemelték, hogy a vizsgált városokban a kulturális helyszínek általában 30 perc távolságra, kerékpárral csupán 5 percnyire találhatók a lakóövezetektől és tömegközlekedési eszközökkel kiválóan megközelíthetők.

Megjegyezték ugyanakkor, hogy a jövőbeli uniós kohéziós alapok tovább támogathatnák a társadalmi-gazdasági felzárkózást és a területi kohéziót azáltal, hogy a kreatív munkahelyekre és az innovációra, a közlekedési összeköttetésekre összpontosítanak. Ezek ugyanis azok a területek, amelyeken továbbra is a legnagyobb hiányosságok tapasztalhatók – írták.

Hozzátették továbbá, hogy a listán szereplő településeken nagyobb a jólét, pozitív és jelentős összefüggés áll fenn a városok kulturális és kreatív mutatói és a jövedelemszint között.

Romániából szintén hat város került fel a listára: Nagybánya, Bukarest, Kolozsvár, Jászvásár (Iaşi), Szeben és Temesvár .

A 2017-ben nagy sikerrel megjelentetett első kiadáshoz képest a 2019-es szélesebb mintából vett mennyiségi és minőségi adatokat dolgoz fel: 30 ország – a 28 uniós tagállam, valamint Norvégia és Svájc – 190 városát veszi górcső alá, hogy aktuális képet adjon Európa kulturális és kreatív gazdagságáról. A 2019-es kiadásához egy megújult online eszköz is társul, amelynek révén a városok saját adataikkal egészíthetik ki a rendelkezésre álló információkat. Ez tovább árnyalja és pontosítja a vizsgált településekről kapott képet, illetve kulturális és kreatív potenciáljuk összehasonlító kiértékelését.

További részletek ITT olvashatók. 

 

Kép: Diákok a MODEM Csontváry természete című rendkívüli projektjén. Fotó: acebook.com/modemdebrecen