Debrecen is jelen lesz a Festum Varadinumon

2021-ben a Festum Varadinum rendezvénysorozat, rendhagyó módon, egy hónapon át, május 2-31. között kerül megrendezésre.  A nagyváradi magyarok egyik hagyományos kulturális fesztiválján Debrecen színházi, ifjúsági programjaival és kulturális folyóiratával is jelen lesz. 

“A jelenlegi járványügyi helyzet nem teszi lehetővé, hogy a megszokott formában éljük életünket, és ez a furcsa kór rányomja bélyegét az ünnepeinkre is. A Festum Varadinum szervezői a magyar történelmi egyházak, civil szervezetek, oktatási és kulturális intézményrendszerünk, valamint érdekvédelmi szövetségünk, az RMDSZ, az érvényes szabályozások mellett, közösen úgy döntöttek, hogy idén is megszervezik a programsorozatot. Azért, hogy az események időben és helyszíneikben is jobban eltolódjanak egymástól, idén rendhagyó módon egy egész hónapra terjesztjük ki az eseménysorozatot.

A Festum Varadinum a kezdetektől az alapító Nagyváradi Római Katolikus Egyházmegye Szent László napjához, zarándoklatához igazodik. Ebben az évben erre az eseményre május 2-án, vasárnap kerül sor. Az esemény május 30-án, vasárnap a Királyhágómelléki Református Egyházkerület programjaival fog zárulni. Az egy hónap alatt nyílt vagy zárt formában az evangélikus, unitárius egyházaink rendezvényeire is sor kerül. A szervezők tervei szerint újból lesznek könyvbemutatók, konferenciák, előadások, diák-, ifjúsági, iskolai rendezvények. A Tibor Ernő Galériában Kovászna megyei művészek alkotásaiból nyílik kiállítás.

A hagyományokhoz híven a színház ebben az időszakban hirdeti meg a Varadinum színházi bérletet is. A testvérvárosi kapcsolatok életképességét bizonyítja az is, hogy Debrecen város kulturális intézményrendszere is része az ünnepségünknek, hisz színházi, ifjúsági és kulturális folyóiratával is jelen lesznek a Festum Varadinumon. Tisztelettel kérjük, kövessék a programajánlatainkat, kínálatunkat, és a járványügyi előírások tiszteletben tartásával vegyenek részt a rendezvényeken.” – írják a szervezők közleményükben.

Varadinum színházi bérlet

A Szigligeti Színház tavaszi Varadinum bérletének előadásai a Festum Varadinum időszakában.

Május 2., 19 óra: János vitéz (Nagyvárad Táncegyüttes)

Május 8., 17 óra: Valahol Európában (Lilliput Társulat)

Május 9., 17 óra: Vuk (NTE)

Május 18., 19 óra: János vitéz (NTE)

Május 19., 18 óra: A Schroffenstein család (Szigligeti Társulat)

Május 21., 19 óra: Romance (balett, Győri Balett)

Május 23., 19 óra: Magyar Elektra (Csokonai Színház, Debrecen)

A bérlet megvásárlásával négy előadást tekinthetnek meg a nézők. Egy bérlet ára 100 lej, mely megvásárolható a színház jegypénztáraiban.

 

Kiemelt kép: Archív. Fotó: https://www.facebook.com/varadinum