Debrecenben megkezdték a magyar remdesivir alkalmazását súlyos állapotú betegeken

Az Infektológiai Klinikán dolgozó kutatócsoport alkalmazta elsőként Magyarországon a Debreceni Egyetem stratégiai partnere, a Richter által kifejlesztett és gyártott magyar remdesivirt. Hétfőn már több beteg is megkapta az infúziós kezelést, miután az egyetem Gyógyszerfejlesztési Koordinációs Központ igazgatója, Páll Dénes aláírta a kutatási szerződést. A legsúlyosabb, a beválasztási kritériumoknak megfelelő, tartós oxigéntámogatásra szoruló betegek számára nyílt lehetőség az infúziós kezelés alkalmazására.

– Azt már korábban klinikai vizsgálatok igazolták, hogy a fertőzés korai stádiumában adva a remdesivir lerövidíti a kórházban töltött időt, csökkenti az oxigénszükségletet, felgyorsítja a tüdőkárosodás gyógyulási idejét, és csökkentheti a lélegeztetőgépre szoruló betegek számát. Ugyanezt a hatást várjuk tőle a súlyos állapotú betegeknél is – ismertette Várkonyi István, a debreceni kutatócsoport vezetője, a DE KK Infektológiai Klinika megbízott igazgatója.

Várkonyi István, a Debreceni Egyetem Kenézy Gyula Egyetemi Kórház Infektológiai Intézetének megbízott igazgatója beszél a Richter Gedeon Nyrt. gyógyszergyár által kifejlesztett, remdesivir hatóanyagot tartalmazó koronavírus elleni szerről tartott sajtótájékoztatón az intézmény épülete előtt Debrecenben 2020. október 15-én. MTI/Czeglédi Zsolt