Debreceni Advent – Idén is közös lelki alkalmakkal készül a város karácsony ünnepére

Debrecen városa közel egy évtizede törekszik arra, hogy a keresztény közösség legnagyobb ünnepeikor – így Advent időszakában is – olyan ökumenikus alkalmakat szervezzen, ahol a történelmi egyházak, a civil szervezetek és a város lakói közösen, együtt ünnepelhetnek. Nem lesz ez másként idén sem, amikor a főtéren megrendezett adventi vasárnapi gyertyagyújtások mellett, most először december 1-je és 22-e között minden nap lesz egy-egy olyan lelki tartalomban is gazdag program, amely még szebbé, még emlékezetesebbé teszi az ünnepi készülődést. Minderről csütörtökön Debrecen főterén, abban az Adventi Kuckóban számoltak be a szervezők, amelyet a kürtőskalácsáról is ismert farkaslaki Kovács István és családja készített.

A karácsony ünnepére történő készülődésben kizárólag a külsőségekre építeni nem lehet – hangsúlyozta Papp László, Debrecen polgármestere. Az adventi sajtótájékoztatón a városvezető kiemelte, hogy Debrecennek különösen fontos, hogy mindig példaértékű módon tudnak az egyházakkal együtt ünnepelni. A közösségépítés pedig nem csak az advent időszakában, hanem egész évben működik.

Advent első vasárnapjára több ezer embert várnak a város főterére!

Az idei összefogásnak több új eleme van, például az a lelki alkalom, amikor december 1-én délután 5 órakor az egyházak vezetőivel és híveivel, illetve a Lautitia Gyermekkórussal együtt éneklik el a főtéren a “Dicsőség mennyben az Istennek” karácsonyi éneket. Papp László elmondta, hogy nagy várakozással készülnek erre a közös éneklésre, ahol a közönség saját telefonjának világításával az ünnepi fényjátékot is még emlékezetesebbé teheti.

Szloszjár Balázs dandártábornok, az MH 5. Bocskai István Lövészdandár parancsnoka elmondta, hogy a helyőrségi zenekar hetek óta készül a december elsejei Adventissimo – Hordozd a gyertyát! című koncertre, amelyet a dandár ajándékaként a Kölcsey Központban ingyenesen lehet majd megtekinteni. Hozzátette, hogy az előzetes érdeklődés akkora volt, hogy egy nap alatt elfogytak a belépést lehetővé karszalagok. A dandártábornok rámutatott, hogy az adventi időszak a hazájukat szolgáló katonák számára különösen nehéz időszak, mert családjuktól távol, a világnak kevésbé békés felén töltik a szeretet ünnepét. Ezzel az ünnepi koncerttel a zenén keresztül nekik is szeretnének üzenni.

Fekete Károly, a Tiszántúli Református Egyházkerület püspöke szerint Debrecenben az ünnepre való készülődést, a lelki felkészülést jól szimbolizálja a négy vasárnapon, a négy gyertyagyújtás alkalmával használt “úton” kifejezés. A püspök elmondta, hogy advent első vasárnapján az “Úton… áldás és fény” szimbolikája megtestesíti azt a közös törekvést, hogy mindenki áldást nyerjen és az ünnep fényeitől elindulva eljussunk a belső világosságig, amely egész életünkben megmaradhat.

Krakomperger Zoltán, a Szent Anna Főplébánia plébánosa tolmácsolva a debreceni római katolikus hívek közösségének észrevételét, elmondta, hogy a debreceni advent programjai évről-évre egyre inkább mély lelki tartalmat közvetítenek. Ez a készülődés pedig méltó Debrecen városához.

Kapin István, az Attila téri görögkatolikus egyházközség parókusa szerint Szenteste előtt, advent utolsó vasárnapján a bölcsek útját követve, a debreceni közösség meg is érkezik az úton, amikor a főtéren az adventi koszorú negyedik gyertyáját is meggyújtják. A parókus arra is felhívta a figyelmet, hogy december 22-én Dr. Csókay András idegsebész tanúságtétele is sor kerül a főtéren. A számos díjjal kitüntetett idegsebészt ugyanis az orvostudomány mellett a hit kérdései is foglalkoztatják: úgy gondolja, hogy ő csak kezel, Isten pedig gyógyít. Advent utolsó vasárnapján 18 órától a Kölcsey Központban a lelki béke megtalálásáról is beszélgethetünk vele.

Az Adventi Kuckó gyönyörű faházát Farkaslakáról, Kovács István és családja készítette, akiket kürtőskalácsukról Debrecenben is ismernek.

Nemes József, a Lautitia Gyermekkar, Ifjúsági Vegyeskar és Kamarakórus karnagya elmondta: a kórus szinte egész évben úton volt, számos fellépésük pedig Debrecen jó hírét hirdette a nagy világban. Most pedig nagy örömükre, december 7-én “hazaérkezik” a Lautitia, hogy a Főnix Csarnokban egy nagy szabású fellépéssel köszöntje meg a kórus elmúlt 60 évét. “Messze zsong a hálaének” című koncertjükön egy hatalmas, 320 négyzetméteres színpadon több száz, egykori diák énekel majd ismét együtt.

Bódor Edit, a Főnix Rendezvényszervező ügyvezetője elmondta, hogy egy rendezvényszervező csapat munkájának az egyik legnagyobb elismerése az, ha a programok üzenetei célhoz érnek, és jó érzést keltenek a résztvevőkben. A Debreceni Advent rendezvénysorozata egy ilyen alkalom, ahol idén több újdonság is lesz, amelyek még szebbé teszik az ünnepi készülődést. A szakember több esemény közül kiemelte, hogy december 1-től egészen 22-ig a Kossuth téri nagyszínpadon “Óriás Kalendárium” lesz. Ennek ablaka minden nap 18 órakor kinyílik és azt üzeni nekünk, hogy figyeljünk oda azokra az értékekre, amelyeket olykor magától értetődőnek veszünk! A színpadon a koncertek és a fellépők mellett Debrecen városrészeinek közösségei itt ajándékozzák meg azokat a tagjaikat, akik önkéntes vállalásaikkal sokat tesznek társaik jólétéért, boldogulásáért. Ezért is választották a programsorozat mottójául, hogy szívvel, lélekkel Debrecenért!

A Debreceni Advent részletes programja ITT böngészhető.

Fotók: Miskolczi János