Debreceni polgármester: erős, fejlődéscentrikus az idei költségvetés

Erős és fejlesztéscentrikus költségvetés az idei, amely a tavaly bemutatott Debrecen 2030 városstratégia jegyében készült – mondta Papp László polgármester Debrecen Megyei Jogú Város 2021-es költségvetésének tervezetét bemutató sajtótájékoztatóján 2021. február 17-én.

Mint azt hangsúlyozta, a világjárvány árnyékában ma különösen nagy jelentősége van annak, hogy egy város rendelkezik-e stabil jövőképpel, stratégiával. Debrecen határozott és világos jövőképpel rendelkezik, amely elsősorban a Debrecen 2030 városstratégiában testesül meg.

Debrecen 2021-es költségvetésének mérlegfőösszege egészen magas: 162,58 milliárd forint. 2020-ban ez 160,9 milliárd forint volt. A tervezett költségvetés bevételi és kiadási oldala egyensúlyban van. Papp László polgármester hangsúlyozta: a város nem tervez hitelfelvételt,a helyi adóbevételi tervük 17,33 milliárd forint. Ugyanakkor reményét fejezte ki, hogy a helyi iparűzési adó elvonása miatt hiányzó 3,7 milliárd forint bevételt kompenzálja az állam; erről a Megyei Jogú Városok Szövetsége egyeztet a kormányzattal.

A költségvetésben mindemellett 3 milliárd forint tartalékot is elkülönítettek – jegyezte meg Papp László.

Mivel a speciális jogrend miatt a közgyűlés nem ülésezik, a büdzsé tervezetét csütörtökön juttatja el a képviselőkhöz, és a velük való konzultáció után, az esetleges módosító indítványok ismertében a jövő héten dönt az elfogadásáról – jelezte a polgármester.

Kitért arra, hogy a 2015-ben elfogadott új fejlesztési program eredményeként számos új munkahely létesült Debrecenben, amiből jelentős iparűzési adóbevétel származott. Ezért is áll erős alapokon az idei költségvetés annak ellenére, hogy a város is megfizette a világjárvány árát: tavaly mintegy 5,5 milliárdos költségvetési kiigazításra kényszerültek.

Leszögezte ugyanakkor, az önkormányzatoknak szükségük van az iparűzési adóra, a bevétel a fejlődést jelentős mértékben erősíti.

A részleteket ismertetve Papp László jelezte: az idén a legtöbb beruházási forrást – 35,7 milliárd forintot – közlekedésfejlesztésre, illetve – 27 milliárdot – gazdaságfejlesztésre fordítják. Utóbbi beruházások a repülőtér melletti déli ipari övezetet, illetve a BMW autógyárnak is helyet biztosító északnyugati ipari parkot érintik.

Kulturális fejlesztésekre 21,85 milliárdot, intézményi fejlesztésekre 12,85 milliárdot, a zöld város program folytatására 3,71 milliárdot, jóléti fejlesztésekre pedig csaknem 3 milliárd forintot biztosít a büdzsé – sorolta a polgármester, megjegyezve, a költségvetés fejezeteinek részleteit a szakterületeket felügyelő alpolgármesterek tárják a nyilvánosság elé a következő napokban.

Papp László jelezte, hogy a költségvetés tervezetét 2021. február 18-án juttatják el a város közgyűlésének tagjaihoz, valamint az önkormányzat internetes honlapján (www.debrecen.hu) is látható lesz. A költségvetésről szóló döntés – az önkormányzati képviselőkkel való konzultációkat követően – a jövő héten születik meg.    

A sajtótájékoztató közvetítésének videója itt tekinthető meg: https://www.facebook.com/drpappl/videos/188932429684651/