Digitális Debrecen – Google térképen a belváros látnivalói, üzletei és szervezetei

Három helyi középiskola 21 diákja közreműködésével frissítette a belvárosi üzletek, szervezetek, turisztikai célpontok megjelenését az EDC Debrecen Város- és Gazdaságfejlesztési Központ a Google térkép-alkalmazásában. A projekt fő célja, hogy támogassa a különböző POI-k digitális megjelenését, elérését.

Manapság egyre nagyobb szerepet kap a különböző üzletek, szervezetek, turisztikai célpontok – jelen projekt terminológiájában POI (point of interest) – digitális megjelenése. A felhasználók, ha el szeretnének jutni valahova, rend szerint interneten keresnek rá először a célpontra. Ennek pedig első számú platformja a Google Maps felülete. Ezért rendkívül fontos, hogy egy városnál minél több POI jelenjen meg a térképen, melynek köszönhetően fejlődnek a vállalkozások, a gazdaság és nő a város vonzereje.

  1. Előnyök a felhasználók számára

A felhasználók eligazodását nagy mértékben tudja segíteni, hogyha nem csak az úti cél pontos helyzetét ismerik, hanem kapnak egy képet annak kinézetéről is. Az is segítség, ha a felhasználó pontosan tudja, mely időszakokban van nyitva az adott POI melyet meg kíván látogatni, hiszen így energiát és időt spórolhat meg magának azáltal, hogy elkerüli a felesleges utazásokat.

  1. Előnyök a POI-ek számára

Az adott POI tulajdonosának is érdeke a digitális jelenlét, hiszen nagyobb felhasználói elérést biztosít számára, a pontos kapcsolatfelvételi adatok megadásával pedig megkönnyítheti a kommunikációt az ügyfelekkel.

  1. Előnyök a város számára

A város számára is számos előnnyel jár, ha vállalkozásai, nevezetességei, intézményei digitális jelenléte magas. A POI-ek nagyobb számú megjelenésével a Google Maps-en fejlődik a gazdaság, hiszen növekszik a fogyasztók és termelők közötti interakciók száma, valamint a turisták is nagyobb eséllyel találják meg célpontjaikat. Azáltal pedig, hogy a lakosok értesülnek a hozzájuk legközelebb eső, nekik szükséges szolgáltatásról, csökken az utazások hossza, mérsékelve ezzel a városi forgalmat és javítva a levegő minőségét.

A projekt kivitelezése

A projekt megvalósításához gimnazista diákok segítségét kérte az EDC Debrecen, akik így teljesíteni tudták kötelező közösségi szolgálataik óraszámait. A diákok 2×6 fős csoportokban, kollégák kíséretében 3 hét alatt bejárták Debrecen Nagykörúton belüli területét, és közben minden POI-ről fényképet készítettek, amit azután a szükséges információkkal együtt feltöltöttek egy adatbázisba. Ez gyakorlatilag a történelmi Debrecen területe, egy 4km2-es terület, közel kétezer POI-tel. Az adatbázisban megadták többek között a POI GPS koordinátával ellátott címét, nyitvatartási idejét, egyéb elérhetőségeit.

Azokat a POI-ket, amelyek eddig nem szerepeltek a Google Maps-en, a diákok feltöltötték, a már meglévőket pedig frissítették, amennyiben azok adatait hiányosnak vagy elavultnak találták.

A projektben 3 iskola (név szerint a Csokonai Vitéz Mihály Gimnázium, a Fazekas Mihály Gimnázium és a Debreceni Egyetem Kossuth Lajos Gyakorló Gimnázium) 21 diákja vett részt. Az EDC Debrecen részéről 18 kolléga működött közre a projekt során.

A projekt végén, mely 28 munkanapot és összesen 755 munkaórát emésztett fel, az adatbázisban 39 fő közös munkája nyomán:

  • 810 bejárt és feljegyzetelt POI;
  • 578 fénykép;
  • 176 Google Maps-re feltöltött információval kiegészített POI született.

Ennek köszönhetően egyes POI-ek mindössze néhány hét leforgása alatt 1.000 feletti látogatottságot értek el.

A projekt számos további kifutási lehetőséget biztosít. Erőforrások rendelkezésre állása esetén a város további területei is feljárhatók, feltérképezhetők. A már digitalizált vállalkozások jövőbeni

ellenőrzése során megvizsgálható mennyit fejlődött a szektor, gondoskodnak-e a jelenlétük karbantartásáról vagy további segítséget igényelnek az információk naprakészen tartásában. Ezek elvégzését követően könnyen beazonosítható, hogy mely területeket milyen időközönként érdemes vagy szükséges frissíteni.

A Google Maps elérése a legnagyobbak között van, de nem az egyetlen platform. Így, hogy nem közvetlenül a felületre kerültek a POI-ek feltöltésre, hanem egy központi adatbázisba, könnyen megoszthatók, feltölthetők további térképekre.

Kiemelt kép: A nemrég megújult Dósa nádor tér