Egy hónapra Nagyváradra költözött a játékmúzeum

Több mint hétszáz, 1930 és 1980 között készült játék várja a rajongókat és a nosztalgiázni vágyókat az Aradi úti ERA Park bevásárlóközpontban. 

Babák, plüss, kaucsuk és karton játékok, hangszerek, sípok, robotok, játékautók, motorok, vonatok és villamosok, makettek, hagyományos román játékok (agyagból, fémből vagy fából), könyvek, régi tollak, fényképek, de a legendás „Pescăruș” gyurma is megtalálható a kommunizmusban a gyerekek által kedvelt, most kiállított tárgyak között.

A kiállítás szervezője, a bukaresti Játékmúzeum Egyesület szerint minden játékuknak megvan a maga története. “Minden játék tanúja volt egy érzelemnek, egy könnycseppnek vagy egy valóra vált álomnak. Néhány közülük a Mikulás vagy a Télapó zsákjába volt elrejtve, mások csendben várakoztak az előszobába kitett, kipucolt csizmácskákban. Volt olyan játék, melyet összekuporgatott pénzen vásároltak, mások a luxusboltok kirakataiban vagy a piacok rideg standjain üldögéltek, vagy vásári forgatag vidám zenéjét hallgatták. De kivétel nélkül, minden játékunk tanúja volt egy mosolynak – olvasható a bukaresti Játékmúzeum Egyesület Facebook-oldalán.

A nagyváradi kiállítás naponta 9 és 21 óra között látogatható, a belépés mindenki számára ingyenes.

Fotók: Farkas László