Egyszerre húsz helyen vetítik le, köztük Nagyváradon is, a TIFF nyitófilmjét

Idén ünnepli fennállásának 20. évfordulóját a kolozsvári Transilvania Nemzetközi Filmfesztiválnak (TIFF). A jubileumi évfordulóra való tekintettel a seregszemle megnyitóját, július 23-án, pénteken, húsz különböző helyszínen szervezik meg, így Kolozsvár mellett további tizennyolc erdélyi településen, illetve Jászvásáron is levetítik a nyitófilmet, a Szenvedélyes szomszédok című romantikus spanyol vígjátékot.

A Szenvedélyes szomszédok (The People Upstairs, rendezte Cesc Gay) filmet öt Goya díjra jelölték, szereplői között olyan sztárokat láthat a közönség, mint Javier Cámara, akit az Ifjú pápa vagy a Narcos című filmsorozatból ismerhetünk, illetve Belén Costa, akit A nagy pénzrablás című sorozatban láthattunk.

A Szenvedélyes szomszédok egy fergeteges komédia, mely két, szomszédos házaspár életébe enged bepillantást. A középkorú házaspár, Ana és Julio kényelmesen él szép madridi lakásában. Egy nap felfigyelnek az új szomszédokra, akik az áthallatszó zajok alapján rendkívül eseménydús és örömökben gazdag életet élnek. Áthívják őket vacsorázni, és Salva és Laura megmutatják nekik, hogy a szenvedélyes szerelem még sok év után is lángolhat két ember között.

A nagyváradi vetítésre július 23-án este 21:45 órától kerül sor a várban. A vetítésre 15 lejes jegyek a https://bit.ly/deschidereTIFF_Oradea oldalon, vagy a Humanitas Könyvesboltban válthatók.

A július 23. és augusztus 1. között Kolozsváron zajló fesztiválon július 28-án magyar napot tartanak: a vetítendő nyolc film közül hét új alkotás, egy pedig a magyar filmtörténet alapművének számít. Vannak közöttük független alkotások, állami támogatásból készült filmek, nemzetközi fesztiválokon díjazott alkotások, de több román-magyar produkció is bekerült a válogatásba.

A közönség láthatja Nagy Dénes Természetes fény, Fliegauf Benedek Rengeteg – Mindenhol látlak, Felméri Cecília Spirál, Szabó István Zárójelentés, Hajdu Szabolcs Békeidő, Krasznahorkai Balázs Hasadék, Dér Asia és Hatangovics Sára Anyáim története, valamint Huszárik Zoltán Szindbád című filmjét.

A Zárójelentés című film vetítésén jelen lesz Szabó István, Oscar-díjas rendező is.

A TIFF szeptember 17 és 19 között Nagyváradra is ellátogat.

Kiemelt kép: Filmax