Együtt az úton: debreceniek és nagyváradiak közös zarándoklata a csíksomlyói pápalátogatásra ? III.

A Debrecen Nagyváradi Értesítő szervezésében indult el az a zarándokbusz, amelyen fele-fele arányban debreceniek és nagyváradiak utaztak együtt a csíksomlyói pápalátogatásra. Az ötven fős csapat a különleges útra azt az üzenetet is magával vitte, amelyet a Szent László lovagkirály alakját szimbolizáló, és ereklyéjét bemutató debreceni virágkocsi képvisel Somogyvártól Debrecenen és Nagyváradon át, egészen Csíksomlyóig.

A szombati pápai mise után csapatunk – fantasztikus állóképességről tanúbizonyságot téve – Sepsiszentgyörggyel és Brassóval ismerkedett, majd egy éjszakai pihenő után, vasárnap reggel elindult hazafelé.

Hazafelé utunk első állomása Csíkszereda volt, ahol a csapat találkozott Bódor Edittel, a Főnix Rendezvényszervező Közhasznú Nonprofit Kft. vezetőjével, a Debreceni Virágkarnevál főszervezőjével is, aki Debrecen Városának képviseletében kísérte el a pápai misén résztvevő Szent László ereklyét kísérő virágkocsit és a debreceni virágkarnevált is megidéző Szent Korona virágkocsit Székelyföldre. A virágkocsik itt Csíkszeredában, pünkösd vasárnapig láthatóak majd, a Milleniumi templom előtti téren.

A kompozíciók az anyaország, és Debrecen ajándékaként érkeztek Somogyvárról Debrecenen és Nagyváradon át Csíkszeredába. A Szent László ereklye és virágkocsi elsődleges küldetése a vallási hagyományok ápolása, a határon átnyúló közösségi összetartozás és a turisztikai kapcsolatok erősítése. Üzenete, hogy a kereszténységet a XXI. században is oltalmazni kell, ki kell állni a keresztény hit védelméért, mert ennek hiányában egész Európa lelkileg megrendülhet. 

Az örömteli találkozás és fotózkodás után indultunk el Székelyudvarhelyre. Korondon, a zarándokok sokaságához hasonlóan, mi is megálltunk, hogy néhány emléktárgyat és az otthoniaknak egy kis ajándékot válogassunk. 

« A 22 »

Székelyudvarhely látnivalóinak megtekintése után betértünk egy helyi fagyizóba is. Hűsölés közben megállapíthattuk, hogy itt tényleg mindenki színmagyar, még az a kis, három hónapos kutyus is, akivel hamar összebarátkoztunk. A fajtiszta kuvaszkölyök lelkes híve volt a fagylaltnak, mindenkit megpuszilt, és pacsival búcsúzott tőlünk.

Utunk során mindenütt lelkesen fogadtak bennünket a helyiek, és több zarándokcsoporttal is találkoztunk. Utóbbiak közül talán a leglelkesebbek a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Ópályi községből érkeztek. 

Farkaslakán tiszteletünket tettük Tamási Áron emlékművénél és sírjánál. Rövid időre megálltunk Marosvásárhelyen, majd a Királyhágón. Az úton jutott idő egy kis közös nótázásra és vacsorára is. 

Nagyváradon kicsit szomorúan búcsúztunk azoktól, akik a Partiumból – Váradról, Nagyszalontáról, Szatmárnémetiből – jöttek velünk a közös útra, majd a magyar határ felé indultunk. 

Nem is értünk túlságosan későn Debrecenbe, hiszen a Nagyerdei Szabadtéri Színpadon még nem ért véget az esti Chicago-előadás (melyre megsúgjuk, hírportálunk segítségével Nagyváradról is érkeztek nézők), amikor autóbuszunk begördült a helyi bevásárlóközpont parkolójába.

Megfogadtuk, ha tehetjük, jövőre ismét teszünk egy közös látogatást Erdélyben. 

Utunk első és második napjáról az alábbi linkekre kattintva olvashatnak bővebben:

Első nap

Második nap

A Debrecen Nagyváradi Értesítő köszönettel tartozik mindazoknak, akik nyitottnak mutatkoztak a kezdeményezésre, és vállalták, hogy részt vesznek ezen a közös, debreceni-nagyváradi zarándokúton. Köszönet jár azoknak is, akik szeretettel követték utunkat, az arról szóló beszámolóinkat elolvasták, és megosztották a közösségi oldalakon. A Szent László lovagkirály alakját szimbolizáló, és ereklyéjét bemutató debreceni virágkocsi küldetése: a vallási hagyományok ápolása, a turisztikai kapcsolatok és a határon átnyúló közösségi összetartozás erősítése. A magunk szerény módján, zarándokutunkat ennek szellemében igyekeztünk végigjárni mi is.

A fotók elérhetők a denagy.hu facebook oldalán is.