Elindult Debrecen legnagyobb környezetvédelmi projektje

Debrecen Megyei Jogú Város Önkormányzata szakmai konferencia keretében mutatta be a Civaqua programot. A cívisváros a D2030 városfejlesztési stratégia részeként új környezetpolitikát hirdetett. Ennek egyik meghatározó eleme a Civaqua program.

Magyarország Kormánya 16,25 milliárd forinttal támogatja a Civaqua program első szakaszát és a második ütem tervezését. A Civaqua olyan térségi fejlesztést jelent, amely egyszerre biztosítja a mezőgazdaság, a természetvédelem és a lakosság idegenforgalmi, sport és rekreációs elvárásainak kielégítését.

A Civaqua-konferencián Papp László polgármester úgy fogalmazott: Debrecen városa azért dolgozik, hogy olyan szellemi, gazdasági és oktatási központ legyen, hogy a fiatalok a cívis várost válasszák jövőjük folytatásához. Ezt szolgálja az új környezetpolitika is. Debrecen évtizedek óta várja, hogy fenntartható vízutánpótlással rendelkezzen, a Civaqua program megvalósítását pedig a város minden meghatározó szereplője támogatja.

A Civaqua program első ütemében a Tisza vizét a Keleti-főcsatornán keresztül eljuttatják a Tócó-patakba. Ezt a vizet vezetik tovább a második ütemben a Nagyerdőbe, a harmadik ütemben pedig a város keleti részén lévő jóléti tavakhoz. A Civaquának köszönhetően növelni lehet az erdősített területek nagyságát, így csökkenhet a szálló por mennyisége is.

Szalóki Flórián, az Innovációs és Technológiai Minisztérium környezetvédelmi programokért felelős helyettes államtitkára hangsúlyozta: a Civaqua egy szakmai projekt, melynek konzurciumvezetője az Országos Vízügyi Főigazgatóság, tagja pedig a Tiszántúli Vízügyi Igazgatóság. A helyettes államtitkár szerint Debrecennel eddig is és ennél a programnál is kiváló lesz az együttműködés.

Kósa Lajos országgyűlési képviselő elmondta: ha a program az érintett területek vízellátását megoldja, akkor Erdőspuszta a Nagyerdővel egyenértékű kirándulóhely lesz, és így egy újabb turisztikai látványossággal gazdagodik a cívisváros. Kósa Lajos úgy fogalmazott: aki felelősségteljesen gondolkodik a környezetéről, az évtizedekben kell, hogy gondolkodjon.

Aradi Csaba ökológus, Debrecen város környezetvédelmi munkacsoportjának tagja kiemelte: a Civaqua nagyon jó program, mert egy évtizedek óta fennálló problémát old meg.

A konferencián a résztvevők aláírták a Future of Debrecen – Zöld Őrváros nevet viselő kiáltványt, amellyel a Debrecen jelenét és jövőjét szolgáló mozgalom indítását támogatják. A kiáltvány mától online formában aláírható: https://zold.debrecen.hu