Elkészültek az új nagyerdei strand élményelemeinek tervei

Jó ütemben halad a nagyerdei strand építése, a főépület elérte legmagasabb pontját. Elkészültek az élményelemek tervei, amelyeket a helyszínen mutatott ma be Papp László polgármester. A strand kivitelezése 2018 őszén kezdődött, és a 2020-as szezonban nyílhat meg az új nagyerdei strand.

Az Új Főnix Terv Élhető város programjában, a Modern Városok Program keretein belül épül az új nagyerdei strand. A komplexum – elsősorban a főépülete miatt – ikonikus jelképe lehet a Nagyerdőnek és Debrecennek.

A fejlesztés után a nagyerdei strand teljes vízfelülete több mint 2000 négyzetméterrel nő, a korábbi 3600 négyzetméterről csaknem 5700 négyzetméterre változik.

A nagyerdei strandon 15 medence épül, amely korosztályok szerint nyújt élményt az egészen kicsi gyermekektől az idősebbekig minden látogatónak.

GYERMEKVILÁG

Az északi oldalról indulva az első nagy medenceterület a gyermekeké. Az 1900 négyzetméteres gyermekmedence több részből áll:

a egészen kicsik számára (0-4 éves kor között) egy gyermekpancsoló épül, amelynek mélysége 40 cm, így a     legkisebbek is biztonságos fürödhetnek benne.

ÉLMÉNYELEMEK: fröcskölő állatfigurák és 3 db bébi csúszda

mellette a 4-8 évesek számára épül gyermek kalandmedence, amelynek érdekessége lesz, hogy épül bele egy olyan mesterséges  fa, amelyre akár fel is lehet mászni.

ÉLMÉNYELEMEK: kalóz léghajó vízi ágyúkkal, egy családi csúszda és egy gyermek csúszda

különleges spraypark és két családi csúszda is épül,

ÉLMÉNYELEMEK: tölgyfa mászókavilág, vízi ágyúk, gyerekcsúszda, hinta, vízesés, fröcskölő állatfigurák, kötél mászóka.

azon túl a korábbi strand egyik legkedveltebb élményeleme is újjáéled: a 2 méter mély hullámmedence. A hullámmedence másik végében egy szabadtéri színpad létesül, amely koncerteknek, színházi előadásoknak is helyt adó közösségi tér lesz.

A gyermekmedencék után egy úgynevezett lassú folyó épül; az 1,2    méter mély sodrómedencében fürdőzők úgy érezhetik magukat,  mintha valóban folyóban úsznának.

ÉLMÉNYELEMEK: vízbuzgárok, vízi ágyúk, vízesések

A gyermekmedencéket (gyermekmedence, spray park, gyermek kalandmedence, hullámmedence, csúszdák) tartalmazó épület kivitelezése, alapozási munkái szintén folyamatban vannak.

KÖZPONTI ÉPÜLET

Az új nagyerdei strand jelképe a 12 méter magas, háromszintes központi épület lesz. A felszín alatt öltözőket és szociális helyiségeket helyeznek el. Ide leérve egy középfolyosós rendszerű térbe érkezünk, melyről az öltöző és szekrénysorok váltakozva nyílnak. A koedukált öltöző kabinokkal és zárható öltözőszekrényekkel lesz kialakítva, de lehetőség lesz csoportos öltöző használatára is. Az öltözőkhöz vizesblokkok kapcsolódnak, zuhanyzókkal, WC-kel.

A medenceszinten nyugatról keletre haladva:

Gyógymedence

ÉLMÉNYELEMEK: vízbuzgárok, nyakdögönyöző

Sportvilág: 1100 négyzetméteren épül meg egy melegvizes tanulómedence és a sportmedence, amelyben lesz 2 db 50 méteres, 7 db 33 méteres úszósáv és vízilabdapálya is.

relaxációs medence létesül

ÉLMÉNYELEMEK: épített pezsgőágy

Felnőtt kalandmedence

ÉLMÉNYELEMEK: vízi barlang, vizes élményelemek, vízi pihenőágyak, billegő vízi ösvény 

 Négy csúszda

UFÓ testcsúszda (70 méter),

zárt testcsúszda (95 méter),

gumigyűrűs csúszda (125 méter),

gumigyűrűs gömb csúszda (110 méter)

A csúszdák mellett mászófal is várja a fürdőzőket az 1150 négyzetméteres, 1,2 méter mély felnőtt kalandmedencében.

négyméteres medence, ahova három magasságról: 1 méterről, 3 méterről és 4,7 méterről lehet beugrani.         

ÉLMÉNYELEMEK: 3 méteres mászófal és kötélhimba is kapcsolódik.

A központi épület érdekessége lesz a 12 méter magas napozóterasz, ahova lépcsőn és lifttel is fel lehet jutni. Ezen a szinten a napágyak mellett két vízibár és két relaxációs medence várja a látogatókat. Erről a szintről indulnak a kalandmedencébe landoló csúszdák is, amelyek a tartószerkezetbe lesznek „elrejtve”, így kívülről nem látszanak, ellenben belülről igazi élményt nyújtanak.

 

Az „A” épület kivitelezése elérte a legmagasabb pontját, hamarosan elkezdődik a zárófödém betonozása, ehhez az állványzat készítése folyamatban van. Beemelésre került a födémtartó acélszerkezetek egy része, az épület pince szintjén folynak a vízgépészeti munkák. Folyamatban van továbbá a látszó felületű vasbeton falak készítése, vasszerelése, zsaluzása.

GYÓGYMEDENCÉK

A központi épülettől déli irányba létesül még két gyógymedence, amely elsősorban az idősebbeknek nyújt majd felüdülést. A különböző hőfokú medencékben hát masszírozók és nyakzuhanyok is helyet kapnak.

A 2-es gyógymedence medenceprofil vasszerelés, zsaluzás, betonozása van folyamatban, a 3-as gyógymedence medenceprofil zsaluzási munkái zajlanak.

SÉTÁNY

A nagyerdei strand keleti oldalán, a sétánnyal párhuzamosan 900 négyzetméteres üzletsor alakul ki oly módon, hogy mind a strand, mind a sétány irányába tudjanak árulni. A tervek szerint fedett gyermekfoglalkoztató is lesz ezen a soron. Valamennyi vendéglátó egység a strand front felé nyitott, elegáns kiszolgáló pulton keresztül lesz megoldott. Minden vendéglátó egység alapvető „fogyasztó tere” a vendéglátó udvaron lesz, amely egységes, elegáns dizájn szerint kerül létrehozásra.

A Pallagi út felőli épületek „B” és „C” épületek (bejáratok, üzlethelyiségek, személyzeti helyiségek) szerkezetének építése teljes egészében elkészült, összességében ennek a két épületnek az építése 60-65 %-os készültségben van. Az álmennyezetek zárása és homlokzati portálok szerelése van folyamatban, továbbá a festés előkészítése, glettelés. A tetőn felületszivárgó elhelyezés és a zöldtető földfeltöltése folyik.

KISZOLGÁLÓ RÉSZEK

A strand új gazdasági bejáratához az új, a Nagyerdei körút és a fürdő területe közötti kiszolgáló út és az ahhoz tartozó portaépület, valamint a szintén itt található vegyszertároló épület elkészült, a vegyszertároló tartályok is elhelyezésre kerültek.

Elkészült továbbá a Nagyerdei körút felőli parkoló, ahol helyett kapott két akadálymentes parkoló is, illetve a befejező munkák vannak folyamatban az itt található ideiglenes vegyszertároló épületnél is.