Emlékezés a nemzeti gyásznapon Nagyváradon

Az RMDSZ a Nagyvárad-Olaszi templomban megtartott ökumenikus istentisztelettel és Nagysándor József emléktáblájának megkoszorúzásával, az Erdélyi Magyar Néppárt Szacsvay Imre nagyváradi szobrának megkoszorúzásával emlékezett az 1848–49-es magyar forradalom és szabadságharc vértanúira.

Az RMDSZ Bihar megyei szervezete a történelmi magyar egyházakkal közösen emlékezett október 6-án a magyar szabadságharc mártírjaira. Az esemény délután öt órakor ökumenikus istentisztelettel kezdődött a Nagyvárad-Olaszi református templomban, majd megkoszorúzták az aradi vértanú, Nagysándor József emléktábláját. 

A Szacsvay Imre Általános Iskola és a Művészeti Líceum diákjainak verses-zenés összeállítása után Szabó József, a Bihar megyei RMDSZ-szervezet ügyvezető alelnöke mondott beszédet. A megemlékezés koszorúzással zárult, az egyházak, RMDSZ-szervezetek, közintézmények, iskolák képviselői tisztelegtek főhajtással az aradi vértanúk emléke előtt.

Fotó: facebook.com/NeppartBihar/

Az Erdélyi Magyar Néppárt nagyváradi szervezetének megemlékező főhajtására a hagyományos helyszínen, Szacsvay Imre szobránál, az Ezredévi Emléktéren kerül sor, október hatodikán, délután 18.00 órától. A megemlékezésen beszédet mondott Csomortányi István, az Erdélyi Magyar Néppárt elnöke, és Zatykó Gyula, a Néppárt partiumi ügyekért felelős alelnöke, valamint alkalomhoz illő zenés verses összeállítást is hallhattak a megemlékezők. 

Kiemelt kép: Demeter Katalin, a kolozsvári főkonzulátus konzulja koszorút helyez el Nagysándor József emléktáblájánál. Fotó: Borsi Balázs