Erdély online: Lehet, hogy rábukkantak a középkori Várad központjára

A nagyváradi vár mellett, az ortodox katedrális körül folyó mélygarázs-építési munkálatok ásásakor a múlt héten régi épületmaradványok, valószínűleg egy templom és egy temető maradványai bukkantak elő. Ezek a középkori Várad városmagjának, Péntekhelynek a részei lehetnek – írja az erdon.ro.

Jelenlegi történelmi ismereteink szerint, hivatkozva Balogh Jolán és Jakó Zsigmond munkásságára, a váradi vár nyugati részén volt a középkori Péntekhely település. Ez a korabeli Várad közepe volt, mely a vár megépítése után jött létre. Péntekhely a vár nyugati falától a Nagyvásártér, a mostani December 1. park nyugati oldaláig húzódott, onnan kezdődött Szombathely, ami már külvárosnak számított. Tavaly év vége óta a vár nyugati fala mellett, az ortodox katedrális körül ásások zajlanak, ugyanis itt mélygarázst építtet a nagyváradi önkormányzat. Tudvalevő, hogy mind az ortodox katedrális, mind pedig az annak két oldalán lévő nagy tömbházak a középkori városra épültek rá, és mivel ezeknek az épületeknek az alapjait nagyon mélyre ásták, ezért a középkori Várad ottani régészeti leletei örökre elvesztek. Így a jelenlegi munkálatok helyszíne maradt talán az egyetlen, ahol a középkori Várad még kutatható régészeti szempontból – írja a nagyváradi hírportál.

Az Erdély online az ügyben megszólaltatja Sorin Bulzant, a Bihar Megyei Kulturális Igazgatóság régész szakértőjét is, ő látja el a szóban forgó munkálatok régészeti felügyeletét, valamint Călin Romant, a mélygarázst kivitelező Erbasu cég képviselőjét is. 

A hírportál arról is beszámol, hogy több régészt is megkerestek a nagyváradi vár melletti mélygarázs építésének a munkálataival kapcsolatban, ám egyelőre nem tisztázott, hogy ki jogosult az ügyben nyilatkozni.

A teljes cikket ITT olvashatják.

Fotó: https://www.erdon.ro/