Évértékelő a nagyváradi színházban: a várakozásokat meghaladó számban tért vissza a közönség a pandémiás időszak után

A várakozásokat meghaladó számban tért vissza a színházba a közönség a pandémiás időszak után, holott a korlátozások miatt a színházlátogatástól elszokott váradiakat nem volt könnyű visszacsábítani – hangzott el egyebek között a nagyváradi Szigligeti Színház ma reggeli évzáró sajtótájékoztatóján. A találkozón jelen volt Czvikker Katalin főigazgató, Novák Eszter, a Szigligeti Társulat művészeti igazgatója, illetve a Szilveszter este bemutatásra kerülő Figaro házassága, avagy egy őrült nap című előadás alkotói csapatának egy része: Botos Bálint rendező, Dálnoky Réka dramaturg, Golicza Előd díszlettervező, valamint a négy főszerepet alakító színészek, Sebestyén Hunor (Figaro), Kocsis Anna (Suzanne), Szabó Eduárd (Almaviva gróf) és Tasnádi-Sáhy Noémi (Almaviva grófné).

Számok

Czvikker Katalin bevezetőként elmondta: 2022. március közepéig mindössze 30 százalékos teremkihasználtsággal működhetett a színház, és akkor is csak Covid elleni oltással rendelkezők léphettek be az épületbe. Folyamatos pozitív kommunikációval dolgozott ennek feloldásán az intézmény marketingcsapata, és a társulatok – a Szigligeti Társulat, a Lilliput Társulat, illetve a Nagyvárad Táncegyüttes – művészi szempontból is szem előtt tartotta a publikum „visszacsábítását”. Ennek köszönhetően a 2022-es naptári évben 49.200 néző látta a színház előadásait.

A gyerekeknek és fiataloknak szóló edukációs programok elindítása és újraindítása a közönségépítés fontos eleme a korlátozásokkal terhelt időszak után, ezért ilyen jellegű tevékenységeket mindhárom társulat folytat idén. A Szigligeti Társulat hagyományos, Iskola a Színházban – Színház az Iskolában című színházi nevelési programját indította újra, amelybe a város minden magyar tagozattal is rendelkező középiskoláját bevonták. A tevékenységek során külön-külön csoportokban egy témán dolgoznak a társulat színművészei, amiből tavasszal a többi iskolai csoporttal együtt egy közös előadást hoznak majd létre a Szigligeti Színházban. Az idei téma a barátság. A Lilliput Társulat két év kihagyás után újraindította a Szigligeti Tanodát, amelynek keretében elemi és általános iskolás gyerekeket és fiatalokat vezetnek be a színjátszás rejtelmeibe. A tanodába máris túljelentkezés van, ami egyértelműen mutatja, hogy nagy az igény a városban erre a kezdeményezésre. A Nagyvárad Táncegyüttes már futó edukációs programjai mellett elindította Szent Andrástól vízkeresztig című sorozatát, amellyel a város iskoláiba viszik el a néphagyományt és a néptáncot.

Czvikker Katalin főigazgató (j) és Novák Eszter, a Szigligeti Társulat művészeti igazgatója (b)

A 2022/2023-as évadra szóló bérletértékesítés szeptemberben indult, mostanáig 3100 színházbérletet vásároltak a váradiak. Czvikker Katalin azt mondta, a pandémia előtti rekord 5000 eladott bérlet volt, ő maga arra számított, hogy ennek a felét sikerül visszahozni idén, ebből a szempontból tehát a 3100 nagyon jó eredménynek számít.

Sikeresek voltak a fesztiválok, tavasszal három ország hat társulatának hét előadását láthatták az érdeklődők a váradi színházban, októberben pedig az Infinite Dance Festival zajlott nagy sikerrel, egyebek mellett a nagyváradi önkormányzathoz tartozó Nagyvárad és Környéke Turizmusát Népszerűsítő Egyesülettel (APTOR) folytatott együttműködésnek köszönhetően, amely nagyban hozzájárult a rendezvény népszerűsítéséhez a románul beszélő lakosság körében. Nagy eredménynek számít a táncegyüttesnek a Dubaji Világkiállításon való szereplése is.

A színház három társulata az évben összesen 308 előadást játszott, ebből 228-at Váradon, 64-et Románia más városaiban, 16-ot pedig külföldön. Az összbevétel kevés kintlevőséggel együtt 1.180.000 lej volt. Ez az összeg rekordévben 1.270.000 lejre rúgott, idénre pedig 860 ezer lejnyi saját bevételt vállalt az intézmény, amit tehát 120 százalékban sikerült megvalósítania, vagyis túlteljesítenie.

Használható lesz a Transilvania mozi terme

„Leszokni a jóról, jelen esetben a színházról, sokkal gyorsabb, mint visszaszokni” – fűzte hozzá a Czvikker Katalin által elmondottakhoz Novák Eszter. Megjegyezte: nagyon rosszul érintette a társulatot és hatással volt az évadtervre is a Szigligeti Stúdió elvesztése, ami miatt a kisebb produkcióknak idén nem volt helye. Hozzátette: a városi önkormányzat döntése alapján az egykori Transilvania mozi felújított termét 2023-tól kezdve közösen használhatja majd a Szigligeti Színház és a Regina Maria Színház.

Izgalmas és tanulságos próbafolyamat

Botos Bálint, a Figaro házassága, avagy egy őrült nap című Beaumarchais-komédia rendezője már ötödik alkalommal dolgozik a Szigligeti Társulattal. Elmondta: a legtöbb színész már játszott fontos szerepet általa rendezett produkcióban, ami számára is megkönnyíti a munkát. Az 1778-ban íródott darab klasszikus vígjátéknak számít, de szerzője, Pierre-Augustin Caron de Beaumarchais igen furfangosan rejtett el társadalmi és egyéni szinten is fontos kérdéseket a komikum alá – fogalmazott az alkotó. Megjegyezte: mivel ez az első szilveszteri előadása, kicsit izgul, de a próbafolyamatot nagyon hasznosnak és tanulságosnak tartja. „Ilyen közel a finishez nem könnyű reklámozni egy előadást, hiszen a szép remények rémképekkel váltakoznak a fejünkben” – fogalmazott. Összességében a már ősz óta zajló munkát igen élvezetesnek tartja, és reméli, hogy a nézők számára is jó élményt nyújt majd a tréfás, ugyanakkor összetett és ravasz történet.

A szilveszteri bemutatóra már csak néhány jegy kapható, de a nagyszabású Beaumarchais-komédiát januárban több időpontban, 2-án, 7-én, 8-án, 17-én és 18-án is megtekinthetik nézőink.

Pierre-Augustin Caron de Beaumarchais

Figaro házassága, avagy egy őrült nap

vígjáték

Szereplők:

ALMAVIVA GRÓF: Szabó Eduárd

GRÓFNŐ: Tasnádi-Sáhy Noémi

FIGARO: Sebestyén Hunor

SUZANNE: Kocsis Anna

MARCELLINA: Firtos Edit

ANTONIO: Szotyori József

CHÉRUBIN: Scurtu Dávid

BARTOLO: Kardos M. Róbert

BAZILIO: Balogh Attila

PEDRILLO: Hajdu Géza

DON GUSMAN DE HÜBELE: Kovács Levente

FANCHETTE: Benczi Tekla

A KÖRNYÉK SZÉPEI: Barkóczi Réka, Kerekes Dalma, Törteli Nadin

DUPLA MARÉK és NAPLOP: Barabás Hunor

Rendező: Botos Bálint

Súgó: Tentea Katalin

Ügyelő: Joó Emília

Zeneszerző: Trabalka Cecília

Sound designer: Hodu Péter

Dramaturg: Dálnoky Réka

Díszlettervező: Golicza Előd

Jelmeztervező: Jeli Luca Sára

Koreográfus: Györfi Csaba

Színpadi mozgás: Botos Bálint

 

Kiemelt kép: Szabó Eduárd (ALMAVIVA GRÓF) és Tasnádi-Sáhy Noémi (GRÓFNŐ) a Figaro házassága, avagy egy őrült nap próbáján