Felavatták a Debreceni Egyetem onkoradiológiai klinikájának új épületét

Átadták aDebreceni Egyetem Onkoradiológiai Klinikájának új épületét, ahol a legmodernebb körülmények között kaphatnak kezelést a daganatos betegek.
 
Az onkoradiológiai klinika 2019 óta önálló egységként működik, az intézetben évente kétezer új daganatos beteget kezelnek. A háromezer négyzetméteres épület átadóünnepségén Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere is részt vett, aki elmondta: Magyarországon az elmúlt években – Európában egyedülálló – onkológiai hálózat alakult ki. Ennek regionális centrumként része a Debreceni Egyetem is.
 
Szólt arról, hogy Magyarország – 21 ország részvételével – létrehozta a közép- és a kelet-európai onkológiai akadémiát, és ez páratlan lehetőséget kínál arra, hogy homogén rendszer, partnerség alakuljon ki az európai akadémia és a régió között.
Debreceni Egyetem ennek a rendszernek szerves része – tette hozzá Kásler Miklós, megjegyezve, hogy az intézmény az Emberi Erőforrás Fejlesztési Operatív Program (EFOP) 36 pályázatán 25 milliárd forintot nyert el fejlesztésekre, amelyeknek még nincs vége. Olyan sugárterápiás ambulanciát alakítanak ki, amely a két korszerű lineáris gyorsítóval 3D besugárzásra alkalmas – fűzte hozzá.
    Szilvássy Zoltán, a DE rektora arról beszélt, hogy a korszerű infrastruktúra, a jó onkológusok, radiológusok, sebészek mellett a tudományos szellemiség a legfontosabb ezen az ellátási területen, amelynek kialakításában sokat köszönhetnek Kásler Miklós miniszternek.
    Bács Zoltán egyetemi kancellár a több mint kétmilliárdos beruházás átadásán emlékeztetett, hogy a daganatos betegek kezelését a legmodernebb körülmények között lehetővé tévő beruházás első üteme 2013-14-ben kezdődött, akkor készült el az épület, amelynek teljes befejezéséről 2018-ban döntöttek. A kancellár jelezte: további pályázati forrásokból bővítik a berendezéseket, hogy a regionális centrum “szerepnek” maradéktalanul meg tudjanak felelni.
 
Pósán László, a térség országgyűlési képviselője szerint példaértékű és országosan egyedülálló, ahogy a Debreceni Egyetem a forrásbővítés terén az üzleti szférával való együttműködésben is eredményes.
Szabó Zoltán, a klinikai központ elnöke azt emelte ki, hogy az onkoradiológiai klinika új, 3400 négyzetméteres épülete lehetőséget ad az eddig szétszórtan működő onkológiai egységek összevonására.
Az intézetben évente mintegy kétezer új daganatos járó-, illetve fekvőbeteget kezelnek. A klinika a legmagasabb progresszivitási szinten az országos ellátási feladatok mellett mintegy egymillió lakos sugárterápiás ellátásáért felel, hiszen Hajdú-Bihar, Borsod-Abaúj-Zemplén és Szabolcs-Szatmár-Bereg mellett Jász-Nagykun-Szolnok megye egy részének ellátása is az intézmény feladata – hangzott el az átadáskor.
 
 
Debrecen, 2021. július 20.

[bsa_pro_ad_space id=5]

Kórterem a Debreceni Egyetemen onkoradiológiai klinikájának új épületében az avatás napján, 2021. július 20-án.

MTI/Vajda János