2021 jún 23
Zoltán napja van
 

Felavatták a nagyváradi karitász szakorvosi rendelőit

Június 10-én, csütörtökön tartották Nagyváradon a Catritas Catolica szakorvosi rendelőinek avató ünnepségét. Az új részleg, mely a szervezet székhelyén, az egykori Szent József Kórház épületében kapott helyet, szakorvosi tanácsadást biztosít majd a megyeszékhely betegeinek, a kivizsgált szociális eseteknek pedig lehetőségük lesz kedvezményes vagy ingyenes konzultációra, a Caritas vezetőségének ajánlásával. A hivatalos megnyitó keretében Böcskei László római katolikus megyéspüspök meg is áldotta a Caritas rendelőit.

Az egybegyűlteket Rajna József kanonok, a Caritas főigazgatója köszöntötte, aki arra emlékeztette a jelenlevőket, hogy a szolgáltatás a vincés nővérek által emelt egykori Szent József Kórház épületében kapott helyet, amelyet mintegy 11 éve a Caritas gondjaira bíztak, miután az állam visszaszolgáltatta az épületet a Páli Szent Vincéről nevezett Irgalmas Nővérek Rendjének. „Mivel anyagi forrásaink nem tették lehetővé, hogy a teljes épületet egyszerre felújítsuk, igyekeztünk fokozatosan beindítani a különböző szociális és medikális szolgáltatásokat. Több mint egy éve állandó orvosi ügyelet működik az épületben, amely ingyenes sürgősségi ellátást és konzultációt biztosít a betegeknek, hétvégenként is, tavaly pedig a vírusvédelmi intézkedések miatt ide költöztettük az otthoni beteggondozás központját is. Most pedig, egy hosszú engedélyeztetési folyamatot követően eljutottunk oda, hogy felavathatjuk a szakorvosi rendelőinket. Reméljük, hogy az új részleg sok beteg szenvedéseit enyhíti majd” – hangsúlyozta Rajna atya, aki köszönetet mondott a vincés nővéreknek és a püspökségnek a bizalomért, amellyel a Caritas kezelésébe adták a régi kórházépületet.

« 1 A 8 »

„Mi tulajdonképpen továbbvisszük az egészségügyi szolgáltatások hagyományát, amelyet a nővérek kezdtek el ebben az épületben. A munkában pedig mindig szem előtt tartjuk, hogy ennek a szolgálatnak a központjában mindenekelőtt az ember áll” – hangsúlyozta Böcskei László megyéspüspök, rámutatva az empatikus hozzáállás és az emberi közelség fontosságára, amelyen az orvosi szakma és a Caritas rendelők munkája is alapszik.

Az avatóünnepségen felszólalt dr. Uitz Gyöngyi, a szakrendelők orvosigazgatója is, aki az 1993-as kezdet óta vezeti a Caritas járóbeteg szakrendelőit, és koordinálja az orvosok munkáját önkéntesként. „1993 decemberében jött létre a szakrendelő, eredeti székhelyén, a Kanonok soron. A rendelő külföldi segélyszervezetek segítségével indult el, az orvosi eszközök külföldi adományokból származtak és magát az épületet is a St. Pölten-i Caritas segítségével tettük rendbe.  Én akkor még rezidens orvos voltam, és nagy megtiszteltetés volt, amikor Matos Ferenc apátkanonok felkért a rendelő vezetésére, és nagy lelkesedéssel vettem fel a kapcsolatot az idősebb orvoskollégákkal, hogy meghívjam őket, jöjjenek és rendeljenek nálunk” – mondta el Uitz Gyöngyi doktornő. „Most egy új székhelyen, egy új csapattal és egy új koncepcióval kezdünk ismét dolgozni, miután végigjártuk a hosszú engedélyeztetési folyamatot” – tette hozzá.

Az órarend kattintással nagyítható, lementhető

A Balassi (Ion Creangă) tér 2. szám alatt működő új részleg kizárólag előzetes időpont-egyeztetéssel igénybe vehető szakorvosi konzultációkat nyújt az alábbi szakterületeken: általános- és háziorvosi konzultáció, pszichiátria, gyermekgyógyászat, munkaügy, ortopédia, fogászat, gyógymasszázs. Információk és időpont egyeztetés a 077/170-3017-es telefonszámon (hétköznaponként 9–12 óra között). Az orvosok órarendje megtekinthető a Caritas Catolica weboldalán is. A jövedelem nélküli és kisjövedelmű páciensek ingyenes konzultációt igényelhetnek a Caritas vezetőségének címzett kérvény révén. 

Fotók: Farkas László