Florin Birta: Románia legmodernebb járványkórháza épül meg Nagyváradon

Nagyváradon működik majd az ország legmodernebb járvány- és tüdőgyógyászati klinikája, amely – uniós forrásokból – nem kevesebb, mint 128 000 000 euróból épül majd meg – jelentette be Florin Birta, Nagyvárad polgármestere azon a közös konferencián, amelyen részt vett Ilie Bolojan, a Bihar Megyei Tanács elnöke, Gheorghe Carp szenátor, a Megyei Sürgősségi Kórház korábbi vezetője és Abduraman Redin építész, aki közel húszéves tapasztalattal rendelkezik a kórházi létesítmények tervezésében, és részt vett a nagyváradi szülészeti és nőgyógyászati klinika felújításában is.

Ugyancsak ma a helyi tanács ülésén jóváhagyták a projekt megvalósíthatósági tanulmányát és a műszaki-gazdasági mutatókat.

Florin Birta polgármester szerint jelenleg három helyen (az Izvorului, a Fő (Republicii ) utca és a Strand sétány) működnek különböző kórházak, amelyek már nem felelnek meg a mai korszerű minőségi előírásoknak és követelményeknek, az infektológiai és a tüdőgyógyászati osztályok esetében pedig a jelenlegi infrastruktúra alulméretezett a szükségeshez képest. Az új kórház építésének célja a fertőző betegségek és a tüdőgyógyászat szakterületeinek egy helyre történő csoportosítása egy modern, minden mai minőségi követelménynek megfelelő kórházi egységben.

“Erre a kórházra nagy szükség van, különösen a jelenlegi járványhelyzetben, és ez a kórház ismét bizonyítja, hogy a Nagyváradi Városháza és a Megyei Tanács közötti partnerség működik, és amíg ez a partnerség működik, addig a dolgok jó irányba haladnak, mind Nagyvárad, mind Bihar megye számára. Tavaly kezdtünk el tárgyalni, és arra a következtetésre jutottunk, hogy meg kell építenünk ezt az új kórházat, amely mindhárom említett helyszínt egyesíti. Elkészült egy előzetes megvalósíthatósági tanulmány, és most abban a helyzetben vagyunk, hogy jóváhagyjuk az új kórház műszaki-gazdasági mutatóit” – mondta Florin Birta polgármester.

Amint azt tavaly bejelentették, a Bihar Megyei Tanács és a nagyváradi városháza együttműködése révén a Vlădeasa utcában egy 2,5 hektáros területen új járvány- és tüdőgyógyászati kórház épül. A kórház bármikor képes lesz a járványok diktálta követelményekhez igazodni.

A részleteket Dr. Gheorghe Carp ismertette. Elmondta, hogy a négyszintes épületben, a betegek folyamatos kórházi ellátását legalább 218 ágy szolgálja majd, ez az igények függvényében akár 295 ágyasra is bővíthető. Ehhez hozzá kell adni a nappali kórházi ellátást és az intenyív terápiás részleget, ami összesen legalább 249, legfeljebb 326 ágyat jelent. Az épületet úgy alakítják ki, hogy az bármikor a járványok követelményeihez igazítható legyen, és világjárvány esetén is képes legyen az átalakításra, többek között az intenzív ágyak számának növelésével. Nagyon fontos megemlíteni, hogy a projekt magában foglalja az egész kórház teljes felszerelését, beleértve a bútorokat is, így amikor elkészül, teljesen felszerelt és a mai követelményeknek megfelelő lesz” – mondta Gheorghe Carp.

A létesítmény, kétágyas kórtermeivel megfelel majd a 21. századi követelményeknek. A légúti izolációs kórtermek negatív nyomása lehetővéteszi majd, hogy a levegőben található vírusok és baktériumok ne kerülhessenek ki a helyiségekből. 

A kórházban lesz sürgősségi osztály, kezelő- és megfigyelőhelyiségek, 3 elkülönítő szoba, integrált járóbeteg-ellátó részleg minden szakterületnek egy-egy rendelővel, kezelőhelyiségek, kis műtő a különleges helyzetekre.

Az új kórházhoz egy parkoló is tartozik majd, 175 férőhellyel a személygépkocsik számára, 6 férőhellyel a fogyatékkal élők számára és 139 férőhellyel a kerékpárok számára. Ezek a helyek a mélygarázs és a földalatti parkolók között kerülnek elosztásra. 

Abduraman Redin építész elmondta, hogy az új kórház tervezése három fő kritériumon alapult: rugalmasság, biztonság és hatékonyság. 

Ilie Bolojan, a megyei tanács elnöke bejelentette, hogy a projektre európai pénzből kívánják megvalósítani, Nagyvárad városa és a megyei tanács pedig közösen indítja el a szükséges közbeszerzési eljárást, hogy 2022 tavaszán megkezdődhessenek az építési munkálatok, és 2025-re elkészüljön a kórház.