Fogyatékossággal élő és egészséges gyerekek együttes játékára lehetőséget adó játszótér nyílt a cívisvárosban

 „A játék összeköt!” című program keretében a Szerencsejáték Zrt. támogatásával egy speciálisan kialakított – fogyatékossággal élő és egészséges gyerekek együttes játékára lehetőséget adó –, úgynevezett befogadó játszótér épült Debrecen Megyei Jogú Város Család- és Gyermekjóléti Központja területén.

A Szerencsejáték Zrt. 40 millió forint értékű adományának köszönhetően gazdagszik Debrecen ezzel a befogadó játszótérrel, amely magyar fejlesztés, s a fogyatékkal élők és a fogyatékkal nem élők közötti kapcsolatépítésre, a szeretetre, a figyelmességre is felhívja mindannyiunk figyelmét – mondta a játszótér 2020. október 13-án tartott átadásán Papp László, Debrecen polgármestere. Debrecen Megyei Jogú Város Család- és Gyermekjóléti Központja kertjében kapott helyet ez a létesítmény, amely jól illeszthető az intézmény munkájához, hiszen annak nagyon fontos területe a fogyatékkal élők segítése, támogatása. A városvezető hangsúlyozta: az elmúlt években – különösen a 2014-2020 közötti európai uniós fejlesztési ciklusban nagyon sok olyan fejlesztés zajlott Debrecenben, amely kiemelt figyelmet fordított a fogyatékkal élők nehézségeire.

Bánhegyi Zsófia, a Szerencsejáték Zrt. marketing- és kommunikációs igazgatója szerint vannak olyan játékok, melyekkel senki nem veszít, hanem mindenki nyer – azok is, akik nincsenek jelen. Ilyen közös játékra ad lehetőséget ez a speciális játszótér, amelyet a Szerencsejáték Zrt. „A játék összeköt!” elnevezésű program keretében épített. A nemzeti lottótársaság missziója, hogy olyan társadalmi programokat is felvállal, melyekkel igazi változásokat generál. A társaság 2015-ben – Kelet-Közép-Európában elsőként – csatlakozott az európai lottószövetség és a fogyatékosügyi program projektjéhez, melynek keretében vállalta, hogy egy termékének bevételéből a fogyatékkal élők – elsősorban a fogyatékkal élő gyermekek – társadalmi integrációját támogatja. A cég munkavállalóinak közel 10 százaléka megváltozott munkaképességű – közel 170 kolléga dolgozik az úgynevezett karitatív sorsjegyárus hálózatban. A befogadó játszótereket három éve kezdte építeni a társaság a Nagykarácsony sorsjegy bevételéből finanszírozva azt. Eddig összesen 13 játszóteret létesítettek, egyre bővülő tartalommal, játékválasztékkal. Idén tematikát is rendeltek a kezdeményezés mellé: a debreceninek így lett a témája Lúdas Matyi története.

Orosz Ibolya Aurélia, a DMJV Család- és Gyermekjóléti Központ intézményvezetője a debreceni családok és gyerekek nevében köszönte meg a játszóteret a Szerencsejáték Zrt.-nek és az önkormányzatnak is, hiszen az önkormányzat döntött úgy, hogy az intézmény kertjébe kerüljön ez a létesítmény. A központ közel kétezer gyermekkel áll kapcsolatban. Egy információs és koordinációs pontot is működtetnek, melynek keretében fogyatékosügyi tanácsadókat foglalkoztatnak. Így közvetlen kapcsolatban állnak fogyatékos gyermekeket nevelő családokkal is.

A beruházás keretében összesen mintegy 40 millió forint értékben 11 akadálymentesített játszótéri eszközt és 9 berendezési tárgyat (pihenőpad, hulladékgyűjtő, ivókút, asztal) telepítettek. Az akadálymentesített játékelemek kerekesszékkel könnyen megközelíthetők és bejárhatók. A játszótéren olyan eszközök találhatók, mint a baba-mama hinta, mely a kisgyermek és szülő együttes hintázását támogatja, illetőleg olyan kombinált típusú játszótéri elem is van, mely kapaszkodóival, megfelelő és kényelmes feljáróival támogatja a mozgásfogyatékossággal élő gyermekek szórakozását. Felszereltek egy olyan speciális hintaülőkét is, amely a hintázás élményét a mozgáskorlátozott gyermekek számára is biztosítja.

A játszóteret a debreceni Fazekas Mihály Lúdas Matyi című műve ihlette. A játékelemeken a történethez köthető feladatok szerepelnek, amelyek segítségével a gyermekek megismerkedhetnek a szereplőkkel, valamint a mű főbb motívumaival.

A játszótér látogatására Debrecen Megyei Jogú Város Család- és Gyermekjóléti Központja (Thomas Mann utca 2.) nyitva tartási idejében, hétfőtől csütörtökig 8.00 és 16.00 óra, míg pénteken 8.00 és 14.00 óra között van lehetősége minden gyereknek.