Főszerepben a móka és a kacagás – A Mágnás Miska premierje a Csokonai Fórumban

Szívet melengető, jól ismert melódiái és életközeli, szerethető karakterei a magyar operettirodalom egyik legtöbbet játszott darabjává tették a Mágnás Miskát. Szirmai Albert operettjét 1916-ban mutatták be először, és azóta a műfaj egyik magyar klasszikusaként tartják számon.

A debreceni Csokonai Színház társulata első zenés színházi premierjére készül új színházépületében, a Csokonai Fórumban. A rendezés a Mágnás Miska korábbi debreceni változatára és a Keleti Márton-filmre egyaránt támaszkodik. „A Keleti-változatnak kelleme van, sármja, bája. A két főszereplő nem közönséges figura, hanem okos, szerethető karakterek. A józan paraszti ész megtestesítői inkább, mintsem művi, kreált paraszti figurák. A Keleti Márton-film a sármjával fogott meg, ezzel a különleges, már-már bájos viszonyulással ezekhez a szerelmekhez, de legalább ennyire fontos szempont, hogy nem csinált idiótákat ezekből a figurákból” – mondta el a rendező, Gemza Péter, aki az egész operettet szeretné emberibbnek, természetesebbnek és egyben szórakoztatónak mutatni.

A móka, a kacagás a főszereplő

A címszerepet alakító Kránicz Richárd a karakter inkább emberi, mintsem szatirikus oldalát szeretné hangsúlyozni. „Miska egy talpraesett, igazán belevaló fickó, aki, ha kell, csak teszi a bolondot, hogy könnyebben érvényesüljön, de igazából helyén az esze. Ő egy Vas megyei, én pedig egy somogyi parasztgyerek vagyok. Szeretném közelebb hozni ezt a karaktert, és belevinni a magam habitusát, humorát. Őszintébben, talán természetesebben, de nem kilépve a műfaj kereteiből.”

Vörös Edit, akit Rolla grófnő szerepében láthatunk, így beszélt a darabról: „Számomra az az érdekes a Mágnás Miskában, hogy míg egy Csárdáskirálynőnek, vagy más Kálmán Imre- vagy egy Lehár-daraboknak drámaibb vonulatuk is van, itt teljes mértékben a vígjáték, a móka, a kacagás a kulcsszereplő.  Vannak persze mélységei a történetnek, de ez egy lényeges különbség. Nagyon örülök az újbóli felkérésnek, hisz a Csárdáskirálynőben korábban már dolgoztam együtt ezzel a nagyszerű csapattal, nagyon megkedveltem őket. Ide szívesen járok vissza.”  Laki Péter Baracs István szerepére kapott felkérést a debreceni színháztól, s örömmel nyugtázta, hogy sok fiatal színész szerepel a produkcióban: „Nagy innovációnak tartom, hogy fiatalokkal adjuk elő az operettet. A műfaj továbbélésének és továbbadásának ugyanis ez a kulcsa. Sokan közülük most találkoznak első ízben operettel, vagy többnyire más műfajokban játszanak. Nagyon tehetségesek, jól áll nekik a műfaj, és nagyon bízom benne, hogy a későbbiekben is fognak ezzel foglalkozni és fogunk még együtt játszani.”

Nagy Kíra, aki két szerepben is, Rolla grófnőként és Marcsaként is feltűnik majd, a nagy népszerűségnek örvendő operett biztos sikeréről így nyilatkozott: „Én azt látom, hogy a csapatban senki nem „ült bele” a biztos sikerbe, mindenki a maximumot hozza a próbákon.”

 

Az operettet december 16-án mutatják be a Csokonai Fórum Latinovits Zoltán termében.

 

Vezényel
Somogyi-Tóth Dániel / Makláry László

 

Miska, a lovász
Kránicz Richárd / Pásztor Ádám

Marcsa, a mosogatólány    
Nagy Kíra / Balázs-Bécsi Eszter

Rolla grófnő      
Vörös Edit / Nagy Kíra

Baracs István  
Laki Péter / Kurely László

Felsőrécsei Récsey Pixi 
Csata Zsolt / Hajós Szilárd

Alsótrécsei Trécsey Mixi   
Pálóczi Bence / Hajós Szilárd

Nagymama  
Wessely Zsófia

Korláthy gróf    
Garay Nagy Tamás

Stefánia              
Vékony Anna

Mausi grófnő  
Molnár Anna

Jella grófnő 
Janovicz Zsófia

Leopold       
Dargó Gergely

Eleméry gróf   
Steuer Tibor

 

Közreműködik a Kodály Filharmonikusok Debrecen és a Csokonai Színház Énekkara

Táncosok
Borbély József, Dévai Fanni, Dremák Artúr, Garzó Vince, Horváth László, Kókai Péter Botond, Kovács Nikolett, Kovács Tamara, Takács Petronella, Tóháti Szilvia

 

Díszlettervező
Gemza Péter – Sáfrány Imre

Jelmeztervező
Matyi Ágota

Fénytervező
Gemza Péter

Koreográfus
Szkáli Edina

Ügyelő
Horváth Ágnes

Súgó
Dihen Viktória

Rendezőasszisztens
Homonna Nóra

Korrepetitor
Tóth Kinga

Karigazgató
Gyülvészi Péter

 

Rendező
Gemza Péter

 

Fotók: Máthé András